„Kiek suprantu, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) labai atsakingai ruošiasi tiems rinkimams. Yra kalbama apie didesnį apylinkių skaičių, ypatingai miestuose, kad mažesnė koncentracija žmonių būtų. Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs dėl balsavimo dienų, jos praplėstos negali būti. (…) Išplėtus apylinkių skaičių, galbūt praplėtus išankstinį balsavimą, kas nėra problema.

Gal ne reikėtų atskirti srautus, kad vyresni žmonės nesimaišytų su jaunesniais žmonėmis: kad ta rizikos grupė, kuri labai save saugo, kad nesusidurtų su jaunesniais, kurie mažiau save saugo. Atitinkamai tikėkimės, kad situacija nepablogės“, – ketvirtadienio rytą sakė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

„Jei rinkimai vyktų šiandien, situacija nėra labai pavojinga sveikatai. Mes nežinome, kas bus spalio mėnesį, bet turime ruoštis visiems variantams“, – tikėjosi politikas.

Paklaustas, ar kaip ir buvo svarstyta Lenkijoje, Seimo rinkimų kontekste didesnį vaidmenį galėtų vaidinti Lietuvos paštas, R. Karbauskis tikino, kad ne. Galbūt tik kiek praplėstos galimybės balsuoti namuose.

„O jeigu šnekėti apie tuos, kurie balsuoja paštu namuose, galbūt bazė bus išplėsta, amžius peržiūrėtas. Bet visa tai yra VRK darbas, lauksime jų pasiūlymų, jei reikės įstatymą taisyti“, – sakė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Delfi primena, kad Vyriausybės pasitarime praėjusią savaitę patvirtintoje dvejų metų Covid–19 valdymo strategijoje itin didelės dėmesys skirtas asmenų, priklausančių aukštam rizikos laipsniui saugojimui.

Asmenų priskyrimas aukštam rizikos laipsniui numatomas pagal asmeninės rizikos laipsnį ir socialinės rizikos laipsnį. Asmeninės rizikos laipsnis suprantamas kaip asmens rizika, susirgus virusu, neišgyventi arba turėti rimtų sveikatos problemų.

Socialinės rizikos laipsnis priklauso nuo asmens kontaktavimo su aukšto asmeninės rizikos laipsnio asmenimis, taip pat su infekuotais ar galbūt infekuotais asmenimis, gausiais artimais kontaktais su daug žmonių. Visa tai sukelia riziką plisti virusui, rašoma strategijoje.

Tai reiškia, kad vyresni nei 60 metų žmonės arba tie, kurie serga sunkiomis lėtinėmis ligomis, turės ir toliau laikytis dabar galiojančių karantino taisyklių, vengti nereikalingų kontaktų ir laikytis visų infekcinio saugumo reikalavimų.

Itin griežtai apie šiuos reikalavimus Delfi kalbėjo Vilniaus universiteto profesorius Kęstutis Girnius. Jis teigė, kad visi yra lygūs.

„Manau, kad mes visi esame Lietuvos piliečiai, mes visi esame lygūs pagal įstatymą, ar aš esu 55 m., ar 65 m., ar truputį daugiau“, – laidoje „Delfi11“ sakė politologas.