Vieną kartą apsilankius, norisi sugrįžti vėl ir vėl. Azorai yra tikras Europos perlas, kur yra visko, apie ką svajoja kiekvienas keliautojas – įspūdingas kraštovaizdis, geras oras ištisus metus, draugiški žmonės ir palyginti mažai turistų. Taip pat tai nėra brangi vieta keliauti. Azorų salynas yra pakankamai nuošalyje, toli Atlanto vandenyne, apie jį nėra labai daug kalbama, tad drąsiai galima teigti, jog tai viena geriausiai saugomų Europos paslapčių. Tačiau paslaptis reikia apskleisti ir jomis mėgautis. O kas laukia mūsų Azoruose?

Gamtos mėgėjams ir keliautojams

Azorai nėra skirti „viskas įskaičiuota“ fanams norintiems savaitę gulėti paplūdimyje – čia tiesiog nėra tam išvystytos viešbučių infrastruktūros. Salos skirtos aktyvesniems keliautojams, kurie nori pasimėgauti gamta. Čia karaliauja natūrali gamta, įspūdingas kaip iš paveiksliuko kraštovaizdis, šiltas klimatas, daug parkų ir takų pasivaikščiojimams (su ugnikalnio krateriais!), apžvalgos aikštelių, krioklių ir terminių baseinų.

Veiklos Azoruose tikrai netrūksta, tad tikimybė, jog atsibos tiesiog grožėtis kraštovaizdžiu, pakankamai maža.

Pavasaris ir vasara ištisus metus

Azoruose nėra tokio dalyko kaip „ne sezonas“. Azoruose žiemos tokios, kokią mes žinome, net ir nėra. Ten nesninga, karvės ganosi ištisus metus laukuose, visus metus žaliuoja laukai ir miškai. Temperatūra krenta iki 12-15 laipsnių šilumos, žemiausia užfiksuota temperatūra – 7 laipsniai šilumos, ir tai vadinama žiema. Žinoma, keliaujant gruodžio – kovo mėnesiais gali pasitaikyti lietingų dienų, trumpesnės dienos, vėjas nuo Atlanto vėsesnis ir stipresnis, o apie maudynes bei saulės vonias tikrai nebus minčių.

Jei yra galimybė – aplankykite visas salas

Daugiau nei 2 valandų skrydis iš Portugalijos arba daugiau nei 5 val. skrydis iš Lietuvos su mažiausiai dviem persėdimais. Tai pakankamai ilga kelionė, tad jei tik yra galimybė – rekomenduojama skirti laiko aplankyti kuo daugiau salų. Tuo labiau, jog kiekvienoje tikrai yra ką veikti.

Vasaros metu susisiekimas tarp salų vyksta skrydžiais ir keltais bei kitu vandens transportu. Žiemos metu daugiausia lėktuvais. Beje, vietinis susisiekimas tarp salų lėktuvais labiau primena važiavimą mikruške – leidžiasi visose salose pakeliui, vieni keleiviai įlipa, kiti išlipa.

Azorus sudaro 9 didžiosios salos ir dar kelios mažesnės, negyvenamos.

San Migelio sala

Kiekviena sala yra skirtinga, įdomi, kiekvienoje galima atrasti įdomybių. Tačiau jei reikia rinktis – favoritė San Migelio sala. Tai didžiausia Azorų salyno sala, su didžiausiu oro uostu. Tad didelė tikimybė, jog pirmiausia jūs atsidursite būtent šioje saloje. Ir jei reikėtų rinktis tik vieną salą apžiūrėjimui, tuomet tai turėtų būti būtent San Migelis.

Ką būtina pamatyti ir nuveikti San Migelyje?

Vista do Rei apžvalgos aikštelė virš Sete Cidades ežero

Sete Cidades ežeras dar vadinamas spalvotu. O Vista do Rei apžvalgos aikštelė atveria įspūdingą kraštovaizdžio vaizdą, kuris tikrai primena atviruką. Buvusiame vulkane telkšantis ežeras vizualiai perskirtas tilto – abiejuose ežero pusėse pakankamai skirtingos vandens spalvos ir šviesią saulėtą dieną tai ypač matosi iš apžvalgos aikštelės.

Paragaukite vulkane pagaminto maisto

Azorų salynas – vulkaninės kilmės. Tad natūralu išnaudoti visus vulkanų teikiamus privalumus. Miestelyje Furnas ryte paruošiamas maistas, užkasamas karštoje žemėje, kur kyla karštosios versmės ir iki pietų maistas paruošiamas vulkano – tiesiogine to žodžio prasme.

Keliautojai rekomenduoja iš anksto užsisakyti stalelį Tonio Restorane (Tony’s Restaurant), bet net ir atvykus paskutinę minutę, tikėtina rasite restoranų, kuriuose galėsite paskanauti vulkane ištroškinto maisto.

Boca do Inferno – ugnikalnių suformuotas kraštovaizdis

Vos kelios minutės taku ir prieš akis atsiverianti panorama užima kvapą. Matomi krateriai, ramūs ežerai ir ryškus žalias kraštovaizdis – viskas traukia dėmesį, tolumoje matomas nedidelis Sete Cidades miestelis. Boca do Inferno viena geriausių vietų San Migelio mieste, norint pamatyti, kaip salą suformavo vulkaninis aktyvumas.

Pasimėgaukite karštu vandenyno vandeniu

Vandenyno vanduo gali būti karštas. Ferraria, salos vakarinėje pakrantėje sukurtas natūralus SPA. Karštos versmės šildo vandenyno vandenį, taip sukurdamos unikalią patirtį. Tačiau prieš lendant į vandenį reikėtų pasidomėti potvyniais – atoslūgiais arba pasikalbėti su vietiniais – per potvynį vanduo vėsus ir stiprus bangavimas, per atoslūgį labai karšta.

Piknikas prie ežero vulkane

Lagoa do Fogo ežeras tyvuliuoja buvusiame vulkane sukurdamas įspūdingą vaizdą. Galima pasigrožėti iš viršaus. O galima skirti laiko ir nusileisti prie ežero. Iki ežero veda statūs takai, tad ne kiekvienas ryžtasi ten leistis. Todėl didelė tikimybė, jog būsite vieni iš nedaugelio drąsuolių tuo metu besigrožintis ežeru iš arti. Prie ežero užuovėja, vešli gamta, tad turint kavos ir užkandžių – ideali vieta piknikui. Tik būtinai po savęs susirinkite šiukšles!

Pasivažinėjimas pakrante

Vienas paprasčiausių būdų pažinti salą – ją apvažiuoti! Daugumoje vingiuotų, gerai asfaltuotų kelių nėra daug eismo, o beveik už kiekvieno posūkio patrauklūs paplūdimiai ir nuostabūs vaizdai. Nors visos pakrantės turi savo įspūdingas dalis, šiaurės rytų atkarpa ypač maloni akims.

Kiek įmanoma būkite atokiau nuo greitkelio, meskite kelią dėl takelio, važiuokite mažesniais keliais per gražius miestelius ir kaimus, tokius kaip Lomba da Maia, Salga ir Achada. Taip prisirinksite įspūdžių ir, žinoma, pasigerėsite salos gyvenimo fragmentais – baltos sienos, raudoni stogai, išskirtinės bažnyčios ir begalinis mėlynas vandenynas horizonte.

Žygiai pažintiniais takais

Jei patinka leisti laiką gamtoje, vaikščioti pažintiniais takais – tuomet San Migelio sala jums bus kaip vaikui saldainis. Sala išraižyta pažintiniais takais – nuo trumpų ir paprastų iki reikalaujančių specialaus pasirengimo ir ištvermės. Azorų turizmo informacijos centras pateikia sąrašą visų takų, kuriuos galima pasirinkti pagal savo pasirengimo lygį.

Banginių ir delfinų stebėjimas

Daugybė rūšių delfinų ir banginių plaukia pro Azorus arba gyvena aplink salas. Nuo balandžio iki birželio idealus laikas stebėti mėlynuosius banginius, o kitais metų laikais yra tikimybė pamatyti ir kitų rūšių banginius bei delfinus. Organizuojantys ekskursijas į vandenyną garantuoja pinigų gražinimą, jei nepamatysite nė vieno gyvūno, bet per istoriją tokių dienų buvo labai mažai. Laivai stebėjimui išplaukia iš Ponta Delgada ir Vila Franca.

Nuvykite į Vila Franca do Campo

Žymiausia iš mažųjų Azorų salų – sala Vila Franca do Campo. Unikalios formos sala iš karto krenta į akis. Suformuota požeminio vulkano, dabar sala yra gamtos rezervatas, natūralus baseinas ir didžiausias traukos taškas. Sala yra vos 500 metrų nuo San Migelio salos kranto ir vasaros sezono metu čia nuolat plaukioja laivai.

Daugiau skaitykite Ieskaukeliones.lt arba Facebook puslapyje