Antradienį Sankt Peterburgo Šv. Jurgio ligoninės COVID-19 intensyviosios terapijos skyriuje užsidegus plaučių ventiliavimo aparatui, žuvo penki pacientai. Kol vyksta tyrimas, ligoninė nenaudoja šių aparatų, pranešė TASS.

To paties modelio aparatai buvo naudojami ir Maskvos klinikoje, kurioje praeitą savaitę taip pat kilo gaisras, nusinešęs vieno žmogaus gyvybę. Tokio pat modelio įrenginiai praėjusį mėnesį buvo išsiųsti kaip medicininė pagalba į Niujorką. Juos pagamino įmonės KRET, kuriai JAV 2014 m. paskelbė sankcijas, padalinys.

KRET, kuri taip pat gamina elektroninio karo įrangą, pareiškime nurodė, kad oficialių tyrimų metu bus atsižvelgta ir į plaučių ventiliavimo aparatų gedimus bei ligoninių elektros instaliacijos būklę kaip į galimas dviejų gaisrų priežastis. Įmonės teigimu, šis plaučių ventiliavimo aparatų modelis gaminamas nuo 2012 m., ir iki šiol dėl jo nebuvo gauta nusiskundimų.

Kaip informavo TASS, cituodama Rusijos viešųjų pirkimų konkursų interneto svetainę, praėjusį mėnesį minėtoji Sankt Peterburgo ligoninė už 441 mln. rublių (apie 5,5 mln. eurų) užsisakė daugiau nei 200 šių plaučių ventiliavimo aparatų. TASS teigimu, aparatai buvo pagaminti šiais metais.

Putino ir Trumpo pokalbis telefonu

Užsakymas buvo pateiktas Rusijai vargstant sulėtinti koronaviruso pandemijos plitimą. Antradienį Rusijoje nustačius 10 899 naujus COVID-19 infekcijos atvejus (iš viso 232 243), ši šalis aplenkė Ispaniją ir pagal užsikrėtusiųjų skaičių užima antrą vietą pasaulyje.

Rusija gali greitai sulaukti amerikiečių gamybos plaučių ventiliavimo aparatų, nes praėjusią savaitę įvykusio telefoninio pokalbio tarp Donaldo Trumpo ir V. Putino metu jų pasiūlė JAV prezidentas.

D. Trumpas bandė atsilyginti tuo pačiu už V. Putino balandžio mėnesį, kai Rusija tebesitikėjo suvaldyti koronaviruso plitimą, atsiųstą siuntą. Medicinos įrangos prigrūstas lėktuvas sukėlė abejonių Rusijos opozicijos atstovams, kurie sakė, kad šalis turi ruoštis pandemijai, ir JAV kritikams, kurie šį veiksmą palaikė viešųjų ryšių akcija.

JAV skirtos siuntos, kuri iš pradžių buvo klasifikuota kaip humanitarinė pagalba, išlaidas padengė JAV įmonės ir Kremliaus Nacionalinės gerovės fondas. Remdamasi vyriausybės dokumentais, „ABC News“ pranešė, kad Rusija pateikė JAV beveik 660 tūkst. JAV dolerių sąskaitą.

Krovinyje buvo 45 plaučių ventiliavimo aparatai, bet dėl įtampos skirtumų jų nebuvo galima iš karto naudoti, nurodė ABC, cituodama du neįvardytus JAV pareigūnus.

Rusija skelbia sustabdžiusi aparatų naudojimą

Rusijos sveikatos apsaugos priežiūros institucija trečiadienį nurodė sustabdyti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, galėjusių sukelti COVID-19 pacientus priimančiose ligoninėse du gaisrus, per kuriuos žuvo šeši žmonės, naudojimą.

Federalinė priežiūros institucija „Roszdravnadzor“ „sustabdė nuo 2020 balandžio 1-osios gaminamų aparatų „Aventa-M“... naudojimą Rusijos teritorijoje“, sakoma pranešime.

Sveikatos apsaugą prižiūrinti Rusijos vicepremjerė Tatjana Golikova antradienį sakė, kad tyrėjai aiškinasi tragiškų gaisrų aplinkybes.

Valstybinis pramonės konglomeratas „Rostec“ praėjusį mėnesį paskelbė, kad jo gamyklose bus pagaminta 6 711 kvėpavimo aparatų COVID-19 pacientams gydyti, nors buvo neaišku, kiek jų bus „Aventa-M“ modelio.

Juoda diena

Sankt Peterburgo ligoninės intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vladimiras Sulima žurnalistams sakė, kad per gaisrą jo skyriuje žuvo keturi pacientai, iš kurių trys buvo prijungti prie plaučių vėdinimo aparatų.

„Darbuotojai padarė viską, ką galėjo... Jaučiamės kalti prieš jų artimuosius“, – sakė V. Sulima.

Pasak gydytojo, ligoninė gegužės pradžioje gavo Rusijoje pagamintų plaučių ventiliacijos aparatų. Jis pažymėjo, kad ligoninė šių prietaisų nenaudos, kol bus baigtas tyrimas. Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, kad per gaisrą žuvo keturi vyrai ir moteris. Jauniausia auka buvo 59 metų.

Šiuo metu aiškinamasi, kokiomis aplinkybėmis mirė žmogus, buvęs ne intensyviosios terapijos skyriuje, nurodė prokurorai.

Kilus gaisrui apie 150 žmonių buvo evakuoti iš Šv. Jurgio klinikos, pertvarkytos gydyti koronavirusine infekcija COVID-19 sergantiems pacientams.

Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas, remdamasis preliminaria informacija, sakė, kad gaisras galėjo kilti dėl trumpojo jungimo.

„Užsidegė plaučių ventiliavimo aparatas“, – sakoma jo biuro pranešime.

Ligoninės vedėjas Valerijus Striželeckis sakė, kad darbuotojai greitai sureagavo į nelaimę ir dėjo pastangas išvengti daugiau žūčių. Be kita ko, buvo evakuota 15 pacientų iš intensyviosios terapijos skyriaus.

„Tai – juoda diena mūsų ligoninei“, – pažymėjo jis.

„Visi sukrėsti to, kas įvyko, – naujienų agentūrai AFP sakė šioje ligoninėje besigydanti pensininkė Svetlana Stepanova. – Gaisras ligoninėje yra košmaras.“

Vienoje Maskvos ligoninėje, gydančioje koronavirusu užsikrėtusius pacientus, praeitą savaitę kilęs gaisras nusinešė vienos moters gyvybę ir privertė evakuoti šimtus kitų pacientų.

Rusijos sveikatos apsaugos sistemos priežiūros agentūra „Roszdravnadzor“ antradienį nurodė po šių gaisrų patikrinsianti plaučių vėdinimo aparatų kokybę ir saugumą.

Šių prietaisų gamintoja – valstybinio pramonės konglomerato „Rostec“ viena iš įmonių – nurodė, kad jos pagamintų aparatų buvo išsiųsta ligoninėms Maskvoje ir Sankt Peterburge.