„Epidemiologinės diagnostikos metu nustatyta, kad trys iš ligoninės Vidaus ligų skyriaus išrašyti asmenys susirgo COVID-19 liga po jų išrašymo. Vykdoma labai intensyvi visų kitų išrašytų anksčiau, 14 dienų laikotarpyje, asmenų apklausa“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Viruso židiniais šioje ligoninėje yra tapę Vidaus ligų ir Reanimacijos skyriai.

Anksčiau koronavirusas nustatytas 11 šios ligoninės personalo darbuotojų: aštuoniems Vidaus ligų skyriaus darbuotojams ir trims – Reanimacijos skyriaus. Antradienį nustatyti dar du užsikrėtimo atvejai šių skyrių darbuotojams.

Taip pat užsikrėtę yra 12 ligoninėje gydomų pacientų: 10 Vidaus ligų skyriaus, dviems – reanimacijos.

Pasak R. Lingienės, nustatyta, kad nors ligoninėje darbuotojams matuojama temperatūra, ji – neregistruojama. Taip pat ligoninė NVSC nepateikė pacientų temperatūrinių kreivių, nėra sudaryta atskira komanda didelę riziką turinčių pacientų priežiūrai.

„Tie patys darbuotojai teikia sveikatos priežiūros paslaugas tiek didelę, tiek mažą riziką turėjusiems pacientams. Tiesa, dėvimos trečio lygio apsaugos priemonės, bet priemonės veikia tada, kai jos naudojamos komplekse“, – pabrėžė NVSC atstovė.

Šiuo metu NVSC tikrina informaciją, jog infekcija ligoninėje išplito iš Reanimacijos skyriaus. Tikrinamos ir kitos hipotezės.

Ištyrus visus Antavilių pensionato gyventojus, nustatytas vienas naujas atvejis – NVSC

Ištyrus visus koronaviruso židiniu tapusio Antavilių pensionato gyventojus, koronavirusas nustatytas vienam.

„Vakar buvo gauti rezultatai ir COVID-19 liga nustatyta tik vienam, trečiame korpuse gyvenančiam gyventojui – tame korpuse, kur iš tikrųjų infekcija ir plinta“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Pasak jos, asmuo simptomų nejaučia.

Iš viso ištirti 198 neužsikrėtę ir sąlyčio su užsikrėtusiais neturėję pensionato gyventojai.

R. Lingienė pabrėžė, kad visi gyventojai tirti atsižvelgus į viruso plitimą įstaigoje bei tai, kad tokio ištyrimo primygtinai prašė įstaigos administracija.

„Viena iš priežasčių buvo Antavilių administracijos primygtinis prašymas ištirti visus gyventojus, kas sukėlė mums įtarimus, kad šioje įstaigoje nepilnai laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų ir kitų priemonių, skirtų COVID-19 ligos prevencijai, nes jeigu jų būtų laikomasi, na niekaip nereikėtų tirti visų gyventojų, tik tuos, kurie turėjo sąlytį“, – sakė NVSC atstovė.

Pensionate šiuo metu serga 35 asmenys: 22 gyventojai ir 13 darbuotojų.