Pasak legendos, regiono chanas paliepė virėjams sugalvoti naują desertą jo sūnaus vestuvėms. Saldumynas turėjo ilgai negesti, būti maistingas, lengvai pagaminamas ir įspūdingas. Chanas paragavo kelis desertus, o šis jam patiko labiausiai.

„Chak-chak“ gamindavo didelėms šventėms, vestuvėms, jį patiekdavo ant šventinio stalo kaip sėkmingos santuokos, meilės, tvirtos šeimos simbolį.

Šį desertą lengva pasigaminti namuose, jis gali išbūti ne vieną savaitę.

Totoriškas desertas „chak-chak“

Produktai tešlai: 200 g miltų, 2 kiaušiniai, 1 šaukštelis cukraus, ½ šaukštelio sodos, žiupsnelis druskos, aliejaus kepimui.

Produktai sirupui: 250 g medaus, 50 g cukraus.

Kaip gaminti:

1. Išplakite kiaušinius su šakute ar šluotele, suberkite cukrų, druską ir sodą, išplakite iki vientisos masės.

2. Suberkite miltus ant švaraus stalo į kauburėlį, viduryje padarykite duobutę. Iš pradžių supilkite apie 180 g miltų, likusius sunaudokite pabarstymui. Į duobutę supilkite išplaktus kiaušinius, su šakute sumaišykite juos su miltais.

3. Kai tešla pasidarys tiršta, apie 5 min. minkykite rankomis, kol bus minkšta ir nebelips prie rankų.

4. Suminkykite tešlą į rutulį, įdėkite į plastikinį maišelį ir padėkite vėsioje vietoje pabūti apie 20 min.

5. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis. Vieną dalį iškočiokite į ploną stačiakampį apie 2–4 mm storio. Supjaustykite lakštą apie 4 cm pločio juostelėmis ir palikite 10 min. padžiūti.

6. Pabarstykite juosteles miltais, sudėkite vieną ant kitos ir supjaustykite apie 5 mm pločio gabalėliais – jie turi lengvai atsiskirti. Pakartokite procesą su antra tešlos dalimi.

7. Kai supjaustysite visą tešlą, į puodą įpilkite daug aliejaus – mažiausiai 300 ml. Įkaitinkite jį ant vidutinio kaitrumo orkaitės. Įmeskite tešlos gabalėlį į puodą – jei jis ima pūstis, vadinasi, temperatūra tinkama. Virkite tešlos gabalėlius aliejuje mažomis porcijomis, nes aliejuje gabalėliai išsipučia.

8. Aliejuje verdančius tešlos gabalėlius vis pamaišykite kiaurasamčiu, išvirę jie turi būti auksinės spalvos. Įprastai gabalėliai išverda per vieną–dvi minutes. Išvirusius gabalėlius dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

9. Sirupui sumaišykite puode cukrų ir medų, kaitinkite ant mažo kaitrumo viryklės.

10. Pavirinkite sirupą vieną–dvi minutes ir nukaiskite puodą.

11. Suberkite iškeptus tešlos gabalėlius į didelį dubenį, ant viršaus supilkite karštą sirupą ir išmaišykite viską su mediniu šaukštu, kad medus padengtų visus tešlos gabalėlius.

12. Atsargia suverskite masę ant padėklo ir šlapiomis rankomis suformuokite piramidę. Skubėkite, nes masė greitai stingsta. Galite papuošti riešutais.

13. Kai kas pataria palaikyti šį desertą ir valgyti tik po kelių dienų, bet tiek ilgai laukti tiesiog neįmanoma. Taigi palikite desertą pravėsti, o jei mėgstate šaltą, galite įdėti į šaldytuvą. Jis tinka su juoda arbata.

Totoriškas desertas „chak-chak“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)