Tyrime dėl trukdymo teisingumui, pradėtame J. Bolsonaro atleidus federalinės policijos viršininką, įvyko skandalingas posūkis tyrėjams peržiūrėjus vaizdo įrašą iš vieno vyriausybės posėdžio, kuriame prezidentas, kaip teigiama, užsiminė norintis policijos vadovų pakeitimo, kad būtų užgniaužti vykdomi tyrimai.

J. Bolsonaro pripažino, kad kalbėjo apie savo šeimą per balandžio 22-osios vyriausybės posėdį, bet teigė kalbėjęs apie jų fizinio saugumo užtikrinimą. Pasak prezidento, tai kėlė didelį susirūpinimą, nes jis pats buvo sužeistas peiliu per savo 2018 metų prezidento rinkimų kampaniją.

„Niekada nesakiau žodžio „tyrimas“. Nuo pat subadymo visuomet rūpindavausi savo šeimos saugumu, – sakė jis žurnalistams prie prezidentūros rūmų. – Įrašas turėjo būti sunaikintas. Nežinau, kodėl tai nebuvo [padaryta].“

Socialiniame tinkle „Twitter“ J. Bolsonaro parašė, kad jam nebūtų problemos viešai paskelbti bet kurią vaizdo įrašo, susijusio su tyrimu, dalį.

Vieša drama prasidėjo balandžio 24-ąją, kai populiarus teisingumo ministras Sergio Moro atsistatydino dėl federalinės policijos viršininko Mauricio Valeixo atleidimo.

Su korupcija kovojantis S. Moro apkaltino J. Bolsonaro nederamu „politiniu kišimusi“ į policijos darbą.

Po S. Moro atsistatydinimo Aukščiausiojo Teismo teisėjas nurodė atlikti tyrimą dėl to, ar prezidentas trukdė teisingumui ir ar jis galėjo įvykdyti kitų nusikaltimų.

Vykdydami šį tyrimą tyrėjai antradienį federalinės policijos būstinėje sostinėje Brazilijoje peržiūrėjo minėtą vyriausybės posėdžio vaizdo įrašą ir apklausė tris J. Bolsonaro vyriausybės ministrus.

S. Moro sakė, kad prezidentas siekdamas apsaugoti savo šeimą per tą posėdį spaudė jį užtikrinti, kad būtų pakeistas federalinės policijos vadovas Rio de Žaneire.

Kitos įrašo dalys taip pat galėtų pakenkti J. Bolsonaro.

Kaip rodo Brazilijos žiniasklaidai nutekintos dalys, prezidentas ir jo ministrai, kalbėdami apie įvairius politikus, Aukščiausiojo Teismo teisėjus ir Brazilijos didžiausią prekybos partnerę Kiniją, vartojo įžeidimus.

Policija, kaip pranešama, tiria virtinę bylų, susijusių su J. Bolsonaro ir jo aplinkos žmonėmis, įskaitant įtarimus, kad jo sūnus Carlosas, Rio de Žaneiro miesto tarybos narys, prižiūrėjo melagingų naujienų kampaniją savo tėvo naudai.

Skandalas kilo opiu metu prezidentui, kuris yra kritikuojamas dėl koronaviruso pandemijos menkinimo.

Viešosios nuomonės tyrimų instituto MDA atlikta nauja apklausa parodė, kad jam nepritariančių brazilų skaičius nuo sausio padidėjo daugiau kaip 8 punktais iki 55,4 procento.