Kalbant apie paprastus paspirtukus, vaikai praradę pusiausvyrą ar susidūrę su kliūtimi krenta į priekį arba į šoną. Dažniausiai patiriamos galvos traumos, tačiau į priėmimo skyrių atvykę vaikai neretai skundžiasi riešų skausmais, nubrozdinimais. Būtina paminėti, kad dauguma vaikų patyrusių traumas neturėjo šalmo ir jokių apsaugų.

Tarp lūžių dažniausiai diagnozuojamas apatinės stipinkaulio dalies lūžis, todėl po šios traumos vaikai šias transporto priemones bent vienam mėnesiui padeda nuošalyn, o patys pratinasi prie gipso. Kiek liūdnesni atvejai, kurių pasitaikė ne vienas, kai patiriami abiejų dilbių lūžiai, tuomet tėvai nebūna labai patenkinti, nes vaikui reikia ypatingos priežiūros, kol abi rankos sugyja.

Benediktas Jonuška

Rekomendacijos, norint išvengti traumų, susijusių su paspirtukais:

  • Vaikai, jaunesni nei 8 metų amžiaus, neturėtų važinėti paspirtukais be suaugusiųjų priežiūros.
  • Negalima važinėti paspirtukais gatvėmis, ten kur vyksta eismas, ar naktimis.
  • Vaikai važinėdami paspirtukais, turėtų mūvėti šalmus, kelių ir alkūnių apsaugas.

Elektriniai paspirtukai

Paskutiniu metu Vilniuje galima išvysti nemažai elektrinių paspirtukų, kurie pasiekia pakankamą greitį ir yra tikrai patogi susisiekimo priemonė mieste. Įvairiose šalyse numatomi skirtingi reikalavimai elektrinių paspirtukų vairuotojams. Lietuvoje elektrinių paspirtukų išvystančių iki 25 km/h greitį vairuotojai iki 18 metų turi mūvėti šalmą, vyresni gali pasirinkti ar šalmą užsidėti ar ne, ir aišku laikytis KET.

Vaikai su paspirtukais

Įsimintiniausia praėjusios vasaros istorija buvo, kai į priėmimo skyrių atvyko vaikas, kuriam tėvai leido elektroniniu paspirtuku pasivažinėti Vilniaus senamiesčiu. Važiuojant ratas įstrigo tarp grindinio plytelių, vaikas krito ir į traumpunktą atvyko jau iš Žalgirio klinikų su dviem nuskeltais priekiniais dantimis ir susiūtomis lūpos žaizdomis. Atlikus rentgenogramą paaiškėjo, kad lūžo abiejų rankų dilbių kaulai, todėl sugipsavome abi rankas. Taip šiam piliečiui visa likusi vasara buvo sugadinta.

Vienoje amerikiečių studijoje dalyvavo 249 pacientai, kurie į ligoninę kreipėsi dėl traumų nukritus nuo elektrinių paspirtukų. Apie dešimtadalis pacientų buvo jaunesni nei 18 metų amžiaus ir tik 4,4 proc. važiuodami dėvėjo šalmus. 40 proc. pacientų patyrė galvos traumas, o 32 proc. - įvairius lūžius. Visgi dauguma traumų buvo nestiprios ir tik 6 proc. pacientų buvo hospitalizuojami tolimesniam gydymui.

Jokių specifinių rekomendacijų nėra, todėl belieka rekomenduoti važiuojant mūvėti šalmus ir nevažinėti vaikams elektriniais paspirtukais. Daug naudingiau vaikams tiesiog vaikščioti ar lakstyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)