„Įsakau visoms saugumo pajėgoms nutraukti savo aktyvios gynybos poziciją, grįžti į puolamąsias pozicijas ir atnaujinti savo operacijas priešo atžvilgiu“, – per televiziją paskelbė A. Ghani.

Jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už atskiras antradienio atakas sostinėje Kabule ir rytinėje Nangarharo provincijoje, bet A. Ghani kaltino Talibaną ir „Islamo valstybę“ (IS).

„Šiandien matėme Talibano ir „Daesh“ (IS)... teroristines atakas prieš ligoninę Kabule ir laidotuves Nangarhare, taip pat kitas atakas šalyje“, – sakė A. Ghani.

Mažiausiai 14 žmonių, įskaitant naujagimius ir slaugytojas, žuvo, kai ginkluoti užpuolikai įsiveržė į gimdymo namus Kabule. Tuo tarpu neramioje rytinėje Nangarharo provincijoje per mirtininko išpuolį žuvo 24 laidotuvių dalyviai.

Afganistano pajėgų pozicija keičiasi keli mėnesiai po to, kai jos pažadėjo tik gintis nuo bet kokių Talibano atakų. Tuo sprendimu siekta pademonstruoti gerą valią prieš taikos derybas, bet Talibanas tuo pačiu neatsakė ir vietoje to surengė virtinę atakų, kuri prasidėjo tą akimirką, kai talibai pasirašė susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis.

A. Ghani sakė, kad atnaujinti operacijas būtina siekiant „ginti šalį, apsaugoti tėvynainius ir infrastruktūrą, atremti Talibano ir visų kitų teroristinių grupių atakas bei grėsmes“.

Naujausias smurto proveržis kelia naujų klausimų dėl laukto taikos proceso, kuris dabar atrodo žlugęs, šaliai grumiantis iš karto su keliomis krizėmis, įskaitant augantį užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių.