Valstiečių reitingų šuolis

„Spinter tyrimų“ vadovas Ignas Zokas sako, jog iš naujausių reitingų matyti tokia išvada – valstiečių palaikymas iš tiesų auga.

„Tai yra statistiškai reikšmingas pokytis – nuo 9,5 proc. Iki 12, 5 proc. Tai yra daugiau nei trys procentiniai punktai. Galima fiksuoti, kad tai yra daugiau nei paklaida. Išvada būtų tokia, kad per pastarąjį mėnesį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos simpatikų gretos pagausėjo, daugiau žmonių yra pasiryžę už juos atiduoti savo balsą“, – laidoje sako I.Zokas.

Žinoma, besitęsiant koronaviruso krizei, labiausiai girdimi būtent ir yra valdančiųjų balsai.

Politologas Lauras Bielinis pažymi, kad buvimas viešumoje nebūtinai reiškia reitingų kilimo. Nepaisant to, didelių klaidų nei Vyriausybė, nei valstiečiai kol kas nepadarė.

„Tai, kad valdantieji yra labiau eksponuojami ir kad valstiečiai yra labiau matomi, nei kiti, tai irgi daro tam tikrą poveikį, bet dažnai rodo ir tuos, kurie nepadaro kažkokių pozityvių veiksmų ir jie neturi jokių reitingų. Kitaip sakant, buvimas eteryje dar nereiškia reitingų pakilimo, buvimas eteryje turi būti susietas su pozityviais rezultatais. Šiuo atveju Vyriausybė ir valstiečiai pademonstravo, kad per šį pandemijos suvaldymo laikotarpį jie gana energinai dirbo ir rezultatas visus patenkinta – kitaip nebūtų tokio reitingo“, – tikino politologas.

Išsprendus vieną problemą, atsiranda naujos

L.Bielinio teigimu, reitingas dar tikrai gali sumažėti, nes, išsprendus vieną problemą, išlįs naujos – ekonominės ir socialinės problemos.

„Visada yra sunku išlaikyti aukščiasią poziciją. Rezultatas išties labai geras ir mes matome, kad silpnėjant pandemijai ima kilti kitos problemos, pavyzdžiui, socialiniai klausimai, ekonominiai dalykai. Galbūt šie dalykai net sudėtingesni, labiau įtraukiantys visuomenę, dėl to visko dar gali įvykti. Valstiečiai tikrai neturėtų užmigti ir nusiraminti, nes vieną problemą nugalėjus atsiranda kitos ir su jomis teks dorotis. Jeigu jie išspręs ir ekonomines bei socialines problemas, jie išlaikys savo aukštą reitingą, o gal net pakils, jeigu ne – reitingas kris“, – sako politologas.

Saulius Skvernelis

Tiesa, iki rinkimų dar nemažai laiko. Per šiuos likusius mėnesius dar daug kas gali nutikti.

„Dar yra labai daug laiko – visa vasara, rugsėjis. Jeigu per šiuos mėnesius ekonominiai klausimai nebus sureguliuoti, socialiniai klausimai, bedarbystės problemos ir visi kiti aspektai, jeigu jų nepavyks sureguliuoti, daugelis žmonių nusivils. Todėl Vyriausybės laukia labai sudėtingas etapas, ir tame etape išties reiks spręsti kompleksiškai labai daug problemų“, – akcentavo L.Bielinis.

Dabar laukia pagrindiniai iššūkiai

Artimiausiu metu problematika, tikėtina, kryps ne į virusą ar epidemiologinę situaciją, o būtent į ekonomiką. Tiesa, kaip sako I.Zokas, greičiau keičiasi ne partijų reitingai, o asmenybės.

„Partijų reitingai svyruoja ne taip stipriai. Labiau šokinėja asmenybių reitingai, nes užtenka ryškesnio neigiamo ar teigiamo įvykio ir reitingas keičiasi. Pastaruoju metu valstiečių reitingų tendencija yra nebloga, tik papildant Laurą Bielinį, norėčiau pastebėti, kad prieš rinkimus problematika kryps ne į virusą, o į ekonomiką“, – svarsto I.Zokas.

Ignas Zokas

„Manau, kad šioje vietoje yra tam tikras lyginamasis aspektas, kadangi negyvename izoliuotame burbule, tie patys dalykai vyksta visoe šalyse, todėl, manau, kad tas palyginimas, kaip mes susitvarkėme su koronavirusu, kaip mes tvarkysimės su ekonomine krize ar problemomis, bus ne tik tie absoliutūs dydžiai, kiek žmonių neteks darbo, kiek sumažės atlyginimai, bet taip pat svarbu, kaip seksis kitoms šalims. Jeigu mūsų Vyriausybė tvarkosi geriau nei kaimynai, o mes ypatingai dažnai lygiuojamės su estais ar latviais, tai yra pliusas, rinkėjimų pasirinkime dabartiniai valdantieji užsidirbo riebų pliusą. Jeigu matysime, kad kitos šalys tvarkosi geriau, tuo atveju stiprėtų opozicijos galios“, – mano I.Zokas.

Šiuo metu karantino sąlygos yra švelninamos, todėl gali būti, kad dalis visuomenės tiesiog atsipalaiduos ir pernelyg rimtai nebežiūrės į informaciją, kurią girdi iš politikų ir Vyriausybės.

„Gali būti taip, kad dalis visuomenės ir gana didelė visuomenės dalis pavargs būti izoliuotais, nustos kreipti dėmesį į taisykles, kurios yra reikalingos, kurių laikytis labai svarbu. Čia Vyrausybės reikalavimas ir toliau laikytis taisyklių gali savotiškai supriešinti visuomenę“, – tikino politologas.

Šie rinkimai bus visiškai kitokie

Paklausus, ar laukiantys rinkimai bei agitacija iš tiesų gali būti visiškai kitokia, politologas pabrėžė, jog tikrai taip, nes veikiausiai politikai negalės važinėti ir susitikinėti su žmonėmis, kaip tai darydavo anksčiau.

„Visiškai teisingai. Iš tikrųjų šie rinkimai bus tikrai kitokie. Tie inertiškai, natūralūs ir visada pasikartojantys rinkiminiai veiksmai, kai susitinkama su rinkėjais, manifestacijos, didžiuliai susibūrimai ir kalbėjimai su rinkėjimais, šiandien yra neįmanomi, greičiausia, kad dar ilgą laiką bus neįmanomi, bent jau bus apriboti, todėl didžiąja dalimi politikai turi atrasti naujas formas, o jos yra susietos su komunikacija ir su komunikaciniais kanalais – televizija, radijumi, internetu. Manau, kad laimės tie, kurie sugebės įvaldyti šias naujas technikas“, – kalbėjo pašnekovas.

Lauras Bielinis

Nors daugelis yra įpratę matyti nesibaigiančią kovą tarp konservatorių ir valstiečių, tikroji kova per rinkimus gali būti visai kitokia.

„Jeigu kalbėtume apie kitas opozicines jėgas, pavydžiui, socialdemokratus, jie taip pat rodo tam tikrą išsigryninimą ir pozicijų stiprėjimą. Manau, kad čia ir matysis didžioji kova – tarp kairiojo arba centro kairiojo elektorato rinkėjimo: valstiečių ir socialdemokratų dėl tų pačių rinkėjų balsų. Nes tuos balsus, kuriuos šiandien turi konservatoriai, tai tie rinkėjai praktiškai nesidairo į valstiečių daržą.

Tuo tarpu persidengimas tarp valstečių ir socialdemokratų rinkėjo yra gana didelis. Artėjant rinkimams matysime kovą ne kaip dabar Seime matome tarp valstiečių ir konservatorių, bet labiau bandys ryškinti savo pozicijas socialdemokratai“, – tikina I.Zokas.

Bielinis: Skvernelio Vyriausybė padarė labai daug

Politologas L.Bielinis taip pat įvertino ir S.Skvernelio ataskaitą. Nors opozicija kritikuoja, politologo teigimu, reikia pripažinti – Skvernelio Vyriausybė padarė labai daug, kad koronaviruso krizė būtų išspręsta.

„Tai, ką pristatė Skvernelis, yra atspindys tos veiklos, kurią mes visi matome, į kurią visi reaguojame aukštais reitingais. Tai, ką opozicija vadina pagyromis, iš esmės yra realūs rezultatai.

Skvernelis čia pasiekė tai, ko visi ir norėjo – konsolidavo Vyriausybę ir organizavo Vyriausybės veiklą suvaldant pandemiją, kas yra svarbu ir kas yra įvykdyta. Iš esmės mes turime pripažinti, kad koronaviruso problema Lietuvoje yra išspręsta teisingai – Skvernelio Vyriausybė padarė labai daug“, – laidoje bandė konstatuoti politologas L.Bielinis.