Pasak premjerės, nuo ketvirtadienio atidaromi prekybos centrai, restoranai, kino teatrai ir vaikų žaidimo aikštelės, šaliai pereinant prie antrojo iš keturių apribojimų lygių.

39 metų vyriausybės vadovė perspėjo, kad „nė vienas mūsų negali pasakyti, kad COVID tarp mūsų nėra“, tačiau po septynių savaičių karantino šiuo metu Naujojoje Zelandijoje yra tik 90 aktyvių šios infekcijos atvejų.

„Dėl jūsų pastangų Naujosios Zelandijos labui mes lenkiame daugumą (valstybių) pasaulyje ir nematėme tokios pragaišties, kokią sukėlė COVID daugelyje kitų vietų“, – sakė ji per televiziją.

„Tačiau pavojai išlieka, todėl, prašau, būkite budrūs“, – paragino ji.

Penkis milijonus gyventojų turinčioje Naujojoje Zelandijoje iš viso buvo registruoti 1 147 koronaviruso atvejai ir 21 paciento mirtis.

Nuo balandžio vidurio naujų per parą registruojamų koronaviruso atvejų skaičius nesiekia dešimties. Pirmadienį buvo užregistruoti trys nauji užsikrėtimo atvejai.

Antrojo lygio apribojimai reiškia, kad valstybės sienos ir toliau liks uždarytos, tačiau gyvenimas šalies viduje beveik sugrįš prie įprasto.

Nors reikalavimas laikytis socialinio atstumo išlieka, rekomendacijos gyventojams izoliuotis namuose arba „neišeiti iš savo burbulo“ nebus taikomos.

„Tai yra išėjimas iš mūsų „burbulų“ – galite matytis su žmonėmis, kurių nematėte jau kurį laiką, tik negalima daryti visko iš karto“, – kalbėjo J. Ardern.

„Esant antram lygiui mes ir vėl galėsime išeiti; vėl atsidaro beveik visos ekonomikos sritys“, – sakė ji.

Pirmą kartą apribojimai buvo sušvelninti prieš dvi savaites, šaliai perėjus nuo ketvirto (maksimalaus) iki trečio lygio suvaržymų. Duris buvo leista atverti kai kurioms įmonėms, maistą išsinešti klientams siūlantiems restoranams ir daliai mokyklų. Dabar gyventojams suteikiama gerokai daugiau laisvių.


Vyresni nei 70 metų žmonės vėl galės išeiti į lauką po ilgiau nei septynias savaites trukusio privalomo karantino.

Panaikinamas kelionių draudimas šalies viduje turėtų padėti atsigauti paralyžiuotam turizmo sektoriui, nuo kito pirmadienio visiškai atsidarys mokyklos.

Tačiau kavinės ir barai liks uždaryti iki gegužės 21 dienos – taip siekiama joms duoti daugiau laiko pasiruošti, kad galėtų tinkamai užtikrinti lankytojų saugumą.

Taip pat atsigaus komandinis sportas. Jau planuojama pagal čempionato „Super Rugby“ modelį birželio 13 dieną pradėti nacionalinį turnyrą, kuriame dalyvaus penkios Naujosios Zelandijos komandos.

Pasak J. Ardern, po dviejų savaičių ketinama dar kartą peržiūrėti padėtį ir galbūt dar labiau sušvelninti suvaržymus.