JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė naujausią išpuolį šioje neramumų krečiamoje Vakarų Afrikos šalyje ir paragino užtikrinti, kad jos vykdytojai būtų patraukti atsakomybėn.

JT stabilizavimo misijos Malyje (MINUSMA) išplatintame pranešime rašoma, kad sprogmuo detonavo, kai Čado taikdariai vykdė įprastą patruliavimą šalies šiaurėje esančiame Agelhoko mieste.

Per sprogimą trys kariai žuvo ir dar keturi buvo sunkiai sužeisti, priduriama pranešime.

„Turėsime padaryti viską, kad išaiškintume ir sulaikytume asmenys, atsakingus už tokius teroristinius aktus, kad jie būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė MINUSMA vadovas Mahamatas Salehas Annadifas.

„Lenkiu galvą prieš šiuos „žydruosius šalmus“ (JT taikdarius), kurie žuvo tarnaudami dėl taikos Malyje“, – sakė jis.

JT vadovas A. Guterresas taip pat pasmerkė šią „bailią ataką“.

Jis paragino Malio valdžią dėti visas pastangas, kad būtų išaiškinti ir greitai patraukti atsakomybėn jos vykdytojai.

A. Guterreso biuro išplatintame pareiškime pažymima, kad atakos prieš JT taikdarius pagal tarptautinę teisę gali būti prilyginamos karo nusikaltimams.

JT misijoje Malyje tarnauja apie 13 tūkst. karių iš kelių valstybių.

Nuo 2013 metų, kai buvo įsteigta, MINUSMA neteko daugiau kaip 200 taikdarių, skelbiama misijos tinklalapyje.

Demokratijos ir stabilumo židiniu Afrikoje kažkada laikytame Malyje pastaraisiais metais buvo įvykdytas perversmas, kilo pilietinis karas ir vis vykdomi teroro aktai.

2012 metų pradžioje su „al Qaeda“ siejami ekstremistai buvo perėmę šalies šiaurėje esančios dykumų teritorijos kontrolę, tačiau per prancūzų vadovautą karinę operaciją, kuri buvo pradėta vykdyti 2013 metų sausį, jie buvo praktiškai išstumti.

2015 metų birželį Malio vyriausybė pasirašė taikos susitarimą su kai kuriomis ginkluotomis grupėmis, tačiau džihadistai išlieka aktyvūs, o didelė šalies teritorija vis dar yra zona, kur negalioja jokie įstatymai.