Parlamento pirmininkas nurodė, kad dabartinio premjero Benjamino Netanyahu ir jo buvusio politinio varžovo Benny Gantzo vienybės vyriausybės inauguracija iš trečiadienio perkeliama į ketvirtadienį.

B. Netanyahu partijos „Likud“ atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad prisaikdinimas atidedamas dėl M. Pompeo vizito.

M. Pompeo atvyksta JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai parėmus B. Netanyahu planus aneksuoti didelę okupuoto Vakarų Kranto dalį, nors palestiniečiai įspėja, kad tai sužlugdytų ilgalaikio taikos susitarimo perspektyvas.

Izraelio naujoji vyriausybė suformuota pagal susitarimą, sudariusį sąlygas B. Netanyahu dirbti premjero poste dar pusantrų metų. Tuomet šį postą tokiam pačiam laikui užims buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas.

Pasiūlyta vyriausybė buvo užginčyta teisme, oponentai teigia, kad B. Netanyahu negali būti premjeras dėl jam patektų kaltinimų korupcija. Tačiau teisėjai nusprendė, kad nėra teisinių priežasčių neleisti jam dirbti premjeru.

M. Pompeo su B. Netanyahu ir B. Gantzu aptars „regiono saugumo klausimus, susijusius su Irano žalinga įtaka“, nurodė JAV valstybės departamentas.

D. Trumpas sausio mėnesį pristatė ilgai lauktą Artimųjų Rytų taikos planą, kuriuo pritarė, kad Izraelis aneksuotų rajonus aplink žydų gyvenvietes palestiniečių žemėje, nors likusi pasaulio dalis tokį žingsnį laiko neteisėtu.

Palestiniečiai mainais turėtų teisę į nepriklausomą, bet demilitarizuotą valstybę, jiems būtų pažadėtos didelės investicijos.

Pagal B. Gantzo ir B. Netanyahu susitarimą, naujoji vyriausybė gali nuspręsti nuo liepos vykdyti aneksiją, bet privalo konsultuotis su Jungtinėmis Valstijomis.

Izraelio lyderis veteranas B. Netanyahu užsitikrino B. Gantzo ir jo centro kairės sąjungininkų dalyvavimą savo koalicijoje, kuriai taip pat priklauso ultraortodoksų partijos.

Tačiau šešių narių dešiniojo sparno „Yemina“ kol kas atsisako prisijungti dėl to, ką vadina aiškėjančiu būsimos vyriausybės „kairiojo sparno“ pobūdžiu.

„Yemina“ lyderis ir darbą baigiantis gynybos ministras Naftali Bennettas pirmadienį pakartojo savo troškimą dirbti sveikatos apsaugos ministru naujojoje vyriausybėje.

N. Bennettas iki ketvirtadienio dar galėtų atvesti savo partiją į koaliciją, jei pasiektų patenkinamą susitarimą, tačiau jis perspėjo, kad priešingu atveju partija bus „energinga opozicija“.

M. Pompeo vizitas suteiks B. Netanyahu dar vieną dieną bandyti prisikviesti „Yemina“ į koaliciją.