Ketvirtadienį parlamentas pritarė šiam įstatymui, kuris sukėlė trintį tarp valdančios daugumos ir buvo itin kritikuotas opozicijos.

Įstatymo kritikai baiminasi, kad skubotas pasirengimas balsavimui paštu gali kelti grėsmę sąžiningiems rinkimams ir rinkimų proceso patikimumui.

Susirūpinimą įstatymu išsakė ir Jaroslawas Gowinas, vienos iš koalicijos partijų „Porozumienie“ lyderis.

J. Gowinas ir jį palaikantys parlamentarai pritarė įstatymo projektui tik po to, kai „Teisės ir teisingumo“ partijos (PiS) vadovas Jaroslawas Kaczynskis sutiko atidėti gegužės 10 d. turėjusius įvykti rinkimus ir ištaisyti didžiausias įstatymo spragas.

Pagal susitarimą tarp abiejų politikų, Lenkijoje rinkimai sekmadienį neįvyks ir rinkėjų biuleteniai nebus siunčiami paštu.

Jei viskas vyks pagal planą, praėjus sekmadieniui Aukščiausiasis Teismas paskelbs rinkimus neįvykusiais, o žemųjų parlamento rūmų pirmininkas turės pranešti apie naują rinkimų datą.

Oficiali rinkimų data dar nepaskirta, tačiau vienas „Teisės ir teisingumo“ partijos atstovas teigė, kad jie galėtų vykti liepos 12 d.

Opozicija džiaugėsi sprendimu nerengti balsavimo paštu gegužės 10 d. Opozicijos politikai baiminosi, kad tokia rinkimų tvarka būtų ydinga. Tačiau teisės ekspertai kvestionuoja J. Kaczynskio ir J. Gowino susitarimo konstitucingumą.