Sužinoję, kad mano darbas, iš esmės, – seksualinio elgesio ir santykių tyrinėjimas, žmonės ima pasakoti atitinkamas istorijas, o išsiaiškinę, kad sritis, į kurią gilinuosi labiausiai, susijusi su seksualinio gyvenimo paslaptimis, jie iš tiesų atsiveria. Taip portale menshealth.com publikuojamą rašinį pradeda J. Lehmilleris.

Rašydamas disertaciją nemažai domėjausi vadinamaisiais slaptais santykiais. Reikėdavo tik užsiminti, kad tai – pagrindinis mano, kaip mokslininko, interesas, ir nepajusdavau, kaip būdavau įtraukiamas į tylų pokalbį atokiausiame kambario kampe su žmogumi, norinčiu pasidalyti savo seksualine patirtimi, o ypač – papasakoti apie nuklydimus į kairę.

Klausantis tų pasakojimų, vienas dalykas visada šokiruodavo. Neištikimybei, kaip teko išsiaiškinti, ypač dažnai pasiduoda tie, kurių santykiai su oficialiu partneriu – tiesiog tobuli. Pirmą kartą ši paradoksali tiesa paaiškėjo iš pokalbio su viena moterimi, tikrai mylinčia savo vyrą ir gyvenančia iš pažiūros idealų modelį atitinkančioje santuokoje. Išgirdęs apie aistringą jos romaną su vyruku iš pastatų priežiūros tarnybos, vargiai pajėgiau nuslėpti nuostabą.

Tokio tipo istorijos ne juokais glumina. Juk įprasta manyti, kad romanai už santuokos ribų domina tik tuos, kurių vedybinis gyvenimas nenusisekęs, tačiau kaip tik taip elgiasi visa galybė laimingai susituokusių piliečių, besijaučiančių ypač pamalonintais seksualinėje plotmėje.

Šis teiginys patvirtinamas ir žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“ išspausdintoje publikacijoje. Floridos ir Šiaurės vakarų universitetų mokslininkai kreipėsi į 233 neseniai susituokusias poras (232 iš jų – heteroseksualios) su prašymu užpildyti per pusketvirtų metų siunčiamas anketas. Bene labiausiai stebinanti išvada, kurią teko padaryti apibendrinus anketų rezultatus, yra ta, kad pilnavertis seksualinis gyvenimas santuokoje gali būti vienas iš neištikimybės tikimybę didinančių veiksnių. Toks polinkis įvardijamas kaip būdingas ir vyrams, ir moterims.

Taigi, labiausiai seksualiniu gyvenimu su oficialiu partneriu patenkinti asmenys dažniausiai įsitraukia į nesantuokinius romanus – bent taip verčia manyti apklausų rezultatai. Į klausimą, kodėl taip yra, atsakoma įvairiai.

Remiantis viena teorija, žmonėms, kurie seksą vertina tik pozityviai, ypač sunku atsispirti neištikimybės kerams. Gali būti, kad ištikimybę partneriui jie laužo vien todėl, kad juos apskritai vilioja seksas. Šiai minčiai pritaria priklausomybes nuo sekso tyrinėjantis amerikiečių seksologas Davidas Ley.

„Aukštu libido išsiskiriantys ir aštresnių seksualinių potyrių ieškantys asmenys sugeba patirti didesnį seksualinį malonumą, ir taip veikiausiai yra todėl, kad seksą jie laiko savaime vertingu ir teikia jam ypač daug reikšmės. – aiškina D. Ley. – Įdomu tai, kad stiprus troškimas patirti kuo didesnį seksualinį malonumą yra tiesiogiai susijęs su polinkiu į neištikimybę.“

Toks aiškinimas atrodo logiškas. Vienas vyrukas sykį prisipažino, kad yra ypač laimingas su savo išrinktąja, tačiau įjunko slapta naudotis sekso paslaugomis, kadangi trokšta patirti dar didesnį malonumą. Remiantis jo žodžiais, dažnas ir aistringas santykiavimas su partnere tik aitrina jo libido ir didina norą užsiiminėti seksu su kitomis moterimis. Paradoksalu, tačiau tuo tarpu, kai jį su partnere ištiko seksualinis štilis (laikotarpis, kai nesinori užsiimti seksu), pagunda nuklysti į šoną bemaž dingo.

Ne per seniausiai atliktas tyrimas atskleidė dar vieną neįtikėtiną neištikimybės prielaidą. Ji susijusi su išoriniu patrauklumu. Mokslininkams talkinusių asmenų buvo paprašyta peržvelgti visų tyrimo dalyvių nuotraukas ir įvertinti jų veidų patrauklumą, nurodant, kurie išduoda žmogų esant seksualiu. Vėliau tie vertinimai buvo palyginti su dalyvių anketose pateiktais atsakymais. Taip buvo siekiama išsiaiškinti, ar veido patrauklumas kaip nors susijęs su žmogaus polinkiu į neištikimybę.

Galbūt galvojate, kad ištikimybę partneriui dažniau sulaužo tie, kurie yra patrauklesni? Vis dėlto mokslininkai konstatavo, kad gali būti ir priešingai. Tarkim, patraukliomis pripažintas moteris, remiantis jų pateiktais atsakymais, neištikimybė vilioja kur kas mažiau nei tas, kurių veidai buvo įvertinti kaip mažiau patrauklūs. O štai vyrų polinkis į neištikimybę, kaip paaiškėjo, apskritai nepriklauso nuo jų išvaizdos. Nuo ko gi jis priklauso? Pasirodo, nuo jų partnerės patrauklumo. Būtent tarp vyrų, kurie savo partnerių nelaiko išskirtinėmis gražuolėmis, neištikimybės atvejų pasitaiko dažniau.

Seksologė ir žmonių santykių specialistė, 2017 metais pasirodžiusios knygos neištikimybės tema autorė Esther Perel siūlo dar vieną teoriją, paaiškinančią, kodėl laimingai susituokę asmenys nesugeba atsispirti čia aptariamai pagundai. Už santuokos ribų užsimezgančius romanus E. Perel sieja su tapatybės krizėmis, neturinčiomis nieko bendro su santuoka, o vien tik su asmens noru geriau save pažinti. Neištikimybė, anot seksologės, gali būti bandymas išsiaiškinti, koks jausmas apima pirmą kartą sulaužius taisykles arba koks būtų gyvenimas, jei būtume pasukę kitu keliu.

Neištikimybė dažnai gali būti užslėpto nerimo simptomas tiek vyrų, tiek moterų atveju. Taip mano seksologė ir psichoterapeutė Arva Bensaheb. Jai buvo tekę susidurti su klientu, gyvenusiu santuokoje, kurios galėtų pavydėti bet kuris vyriškis. Visgi nepaisant to, kad turėjo protingą ir gražią žmoną, mielai sutikdavusią dažnai mylėtis ir nesibodėjusią eksperimentais, jis nesugebėjo likti monogamiškas ir buvo užmezgęs ne vieną nesantuokinį romaną.

Tie romanai, šiaip ar taip, nebuvo nulemti nei santykių su žmona, nei neišsipildžiusių seksualinių fantazijų. Polinkio į neištikimybę priežastis – nepraeinantis nerimo jausmas, ypač – kelerius metus kamavusi mirties baimė. Nesantuokinis seksas suteikė tam vyrui galimybę laikinai atsipalaiduoti, pasijusti gyvu.

„Teko įsitikinti, kad seksualinės terapijos kartais prireikia visa ne dėl seksualinių problemų“, – nurodo A. Bensaheb.

Vadinasi, galima daryti išvadą, kad savo požiūrį į neištikimybę ir ją nulemiančias priežastis, turėtume bent kiek praplėsti išeidami už santuokinio ryšio ribų. Turime pripažinti, kad prie neištikimybės ne visada priveda poros santykių problemos, o ideali santuoka nėra garantas, kad neištikimybė neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (387)