Jiems nereikia pernelyg kruopščios priežiūros, o jūs visiems metams apsirūpinsite vertingomis žolelėmis.

Dašiai

Skoniu dašiai primena čiobrelius, tik yra aštresni. Dašiai pagardins salotas, mėsos ir žuvies patiekalus, padažus, marinatus. Liaudies medicinoje dašiai naudojami kaip antiseptinė, spazmus malšinanti, surišamoji priemonė.

Prieskoniams naudojami jauni lapeliai, o žiemai galima sudžiovinti ir susmulkinti visą krūmą, išskyrus šaknis.

Dašiams patinka šiluma, šviesa, jie neištvers šalnų. Būtina praretinti ir laiku patręšti. Žolelės renkamos žydėjimo pradžioje.

Levandos

Levandos ne tik gražios ir kvapnios, bet ir turi daug eterinių aliejų. Levandos dažnai vartojamos ir kulinarijoje. Džiovintos levandos yra karstelėjusio skonio – jomis galima įtrinti vištą prieš kepimą, berti į salotas, įdėti į želė.

Levandoms patinka šviesa, šiluma, nes anksčiau jos daugiausia augo pietuose. Šiuo metu selekcininkai yra išvedę naujų rūšių, kurios gali augti ir vėsesniame klimate. Levandos – puikūs augalai darželiuose. Jas galima auginti ir vazonuose, o juos pastatyti balkone ar pakabinti. Levandų žiedai renkami pačioje žydėjimo pradžioje.

Raudonėlis

Gardų raudonėlių aromatą labai vertina Viduržemio jūros virtuvės gerbėjai. Jis puikiai dera su kepta žuvimi, sūriais, suteikia ryškaus skonio aliejams. Tinka ir gaminant makaronus, vištienos patiekalus.

Raudonėlis – nereiklus augalas, tiesa, mėgsta šilumą, saulę. Nepatinka vėjas ir mineralinės trąšos. Puikiai auga vienoje vietoje iki penkerių metų. Prieskoniams skabomi raudonėlio lapai.

Čiobrelis

Čiobreliai

Čiobreliai – žemi (iki 35 cm) daugiamečiai krūmeliai su kietais lapeliais. Jie – gardaus aromato, aštroko skonio. Suteikia pikantiško skonio mėsos patiekalams.

Visiškai neįnoringi augalai, sausrą pakelia lengviau nei didelę drėgmę. Krūmeliai nukerpami du kartus per sezoną – birželį ir rugpjūtį.

Rozmarinai

Rozmarinai – daugiametis augalas su žaliais lapeliais ir žydrais žiedais. Jų aromatas saldus, o skonis – aštrus, ryškus. Kulinarijoje vartojami tiek švieži, tiek džiovinti. Jais gardinami žuvies, mėsos patiekalai, sriubos, salotos, pyragai su mandarinais. Puikiai tinka prie sūrio ir bulvių.
Rozmarinus galima auginti lauke, tik jiems reikia kruopščios priežiūros. Rozmarinams patinka neutrali arba šarminga žemė, šiluma, šviesa, reguliarus laistymas.

Gydymui rozmarinai nurenkami per pirmą žydėjimą gegužės pradžioje, o maistui ir džiovinimui – nuo birželio iki rugpjūčio.

Mairūnai

Mairūnai – daugiamečiai augalai. Jais gardinamos sriubos, salotos, žuvies ir daržovių patiekalai, dešros, kai kurie stiprieji gėrimai.

Liaudies medicinoje mairūnais gydo kvėpavimo takų ir virškinimo ligas. Mairūnų arbata ramina.

Mairūnams patinka smėlinga arba su priemoliu žemė, saulė, nemėgsta vėjo. Būtina laiku juos laistyti, patręšti, žemę išravėti ir išpurenti. Mairūnų lapelius nupjauna du kartus per sezoną, džiovina ir susmulkina.

Prieskoninių žolelių nesodinkite į žemę, skirtą gėlėms, tai būtų klaida. Idealus mišinys prieskoninėms žolelėms – mineralinis smėlis ir kalkės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)