Mes patys savo jausmais ir mintimis pritraukiame įvykius į savo gyvenimą, tai tiesa, rašo psichologė Julija Kravčenko. Taip, mes esame savo gyvenimo šeimininkai. Bet netgi pradėję gyventi sąmoningai ir ėmę vizualizuoti vien pozityvą, vis tiek negatyvas iš gyvenimo neišnyks, kad ir kaip stengtumėmės filtruoti. Kodėl? Todėl, kad mūsų nuotaika ir pasaulio suvokimas irgi turi savus ciklus. Mes priklausome nuo pačių įvairiausių faktorių, kad ir tų pačių Mėnulio ciklų, dėl to reakcija į vieną ir tą patį įvykį šiandien gali būti absoliučiai kitokia, nei buvo prieš mėnesį.

Pats įvykis nepasikeitė, o ir mes lyg ir likome tokie, kaip anksčiau. Tiesiog pažvelgėme į tą įvykį iš kitos pusės, kitu aspektu. Prieš mėnesį įsmukome į depresiją, o šiandien toks pats įvykis kelia šypseną. Viskas atrodo ne taip jau ir tragiška. Vakar vyras perėjo koridoriumi purvinais batais ir jūs šito net nepastebėjote, o šiandien nutiko tas pats ir pasaulis sugriuvo. Vakar problemos atrodė smulkios ir nereikšmingos, o šiandien įgavo kosminį mastą.

Juodi ir balti periodai ne visada nulemti likimo. Viskas – jūsų galvose, jūsų pasaulio suvokime, pojūčiuose, nuotaikoje. Dėl to ir sakoma, kad dvasiškai išsivysčiusių žmonių gyvenime juodų periodų nebūna. Jie sugeba koncentruotis į gera, kontroliuoti savo mintis ir visada išsaugoti gerą ūpą. Mums tai kol kas neprieinama. Bet būtent šito reikia siekti.

Kai kartą apsilankiau jogos pagrindų seminare, lektorius labai smarkiai mane nustebino. Galima netgi sakyti, kad apstulbino. Jis prisipažino, kad niekada ant nieko nepyksta. Kad jo paprasčiausiai neįmanoma įžeisti ir įskaudinti, kadangi jam labai svarbi vidinė harmonija. Tada aš tuo nepatikėjau, o dabar žinau, kad tai išties realu. Ir kai nebeliks baimių, nuoskaudų, pretenzijų aplinkiniams ir sau pačiam, kai širdyje liks vien tik meilė, priėmimas ir dėkingumas, tada iš gyvenimo pasitrauks juodi periodai. Pasiekę tokį išsivystymo lygį žmonės netgi į blogus ir liūdnus įvykius savo gyvenime reaguoja ramiai, priimdami, su dėkingumu už pateiktą pamoką ir galimybę įgyti naujos patirties. Su meile širdyje. Jie jau įsisavino laimingo gyvenimo meną.

O kol mes nuo tokių aukštumų esame pakankamai toli, svarbu pripažinti faktą, kad juodų periodų gyvenime tikrai pasitaikys. Svarbu išmokti sukoncentruoti dėmesį ne į negatyvą, o į pozityvius įvykius. Jeigu gyvenimo periodais ypatingai sunkus, reikia nuraminti save tuo, kad amžinai jis nesitęs, kad priešakyje neišvengiamai laukia šviesa ir gėris. Nepamirškite to, kai užplūs bloga nuotaika ir atrodys, kad nebėra išeities. Viskas paprasta – gyvenime viskas cikliška. Išeitis visada yra.