Riaušės kilo šeštadienį Chasakos miesto kalėjime – vienoje iš didžiausių įkalinimo įstaigų, kur laikomi IS nariai. Sekmadienį vakare kalėjimo administracija susigrąžino šios pataisos įstaigos kontrolę, pranešė JAV remiamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF) atstovas Kino Gabrielis.

Kovo pabaigoje per dvi dienas trukusias riaušes šiame kalėjime, per kurias kaliniai taip pat buvo perėmę jo kontrolę, į laisvę ištrūko keturi ekstremistai. Visgi kitą dieną bėgliai buvo sučiupti. Tai buvo vieni didžiausių kalinių neramumų nuo tada, kai SDF prieš metus perėmė paskutinę džihadistų kontroliuotą teritoriją Sirijos rytuose.

Kurdų pareigūnai šiuo metu kontroliuoja apie 25 sulaikymo įstaigas Sirijos šiaurės rytuose. Jose laikoma apie 10 tūkst. IS kovotojų. Tarp kalinių yra maždaug 2 tūkst. užsieniečių, įskaitant apie 800 europiečių, kurių gimtosios šalys atsisako juos priimti atgal.

K. Gabrielis sakė, kad SDF pareigūnai ir JAV vadovaujamos koalicijos nariai dalyvavo derybose su kaliniais. Anot jo, riaušių įkarštyje kurdų specialiosios pajėgos ir antiterostinės komandos surengė operaciją, siekdamos suvaldyti padėtį.

Daugiau jokių detalių K. Gabrielis nepateikė. Jis nenurodė, kiek kalinių dalyvavo riaušėse, taip pat nepasakė, ar esama aukų.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ir kurdų administruojamų teritorijų naujienų platforma „North Press Agency“ pranešė, kad sekmadienį virš Chasakos kalėjimo skraidė JAV kariniai sraigtasparniai.

K. Gabrielis sakė, kad JAV vadovaujamai koalicijai ir tarptautinei bendrijai tenka atsakomybė rasti sprendinį dėl kalinamų IS džihadistų ir kad jos turi labiau prisidėti užtikrinant saugumą ir normalias sąlygas tuose kalėjimuose.

Pastaruoju metu padažnėjusios IS atakos Sirijoje ir Irake pakurstė susirūpinimą, kad džihadistų judėjimas naudojasi, kad vyriausybės yra sutelkusios dėmesį į kovą su koronaviruso pandemija ir šalys grimzta į ekonominį chaosą.

Kol kas neaišku, ar riaušes Chasakos miesto kalėjime išprovokavo kalinių baimė dėl galimo koronaviruso išplitimo šioje įstaigoje.

Praėjusį mėnesį JAV vadovaujama koalicija pranešė skyrusi higienos ir medicinos priemonių Sirijos šiaurės rytuose veikiantiems kalėjimams, įskaitant rankų plovimo įrenginius, dezinfekuojančias servetėles, apsaugines veido kaukes ir vienkartines pirštines.

Balandį buvo pranešta apie vieną mirties nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejį kurdų kontroliuojamose Sirijos teritorijose. Damasko vyriausybė skelbia nustačiusi 43 užsikrėtimo ir tris mirties nuo šios ligos atvejus.