Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti skaičiai bendrą pandemijos aukų skaičių Ispanijoje padidino iki 25 264. Tai ketvirtas skaičius pasaulyje po JAV, Italijos ir Jungtinės Karalystės.

Per parą užregistruotų mirties atvejų skaičius yra mažiausias nuo kovo 18 dienos, kai mirė 107 žmonės, bet ministerijos ekstremalių situacijų koordinatorius Fernando Simonas sakė, kad šį skaičių reikia interpretuoti „atsargiai“, nes jis gautas ilgą šventinį savaitgalį, kai ligoninės paprastai lėčiau informuoja apie mirusius pacientus.

„Šie skaičiai labai geri ir patvirtina tendenciją, kurią stebėjome. Turime pažiūrėti, ar jie išsilaikys ateinančiomis dienomis“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius padidėjo tik 838 iki 217 466, bet vyriausybė neseniai pradėjo įtraukti į sąrašus tik tuos pacientus, kuriems koronavirusas nustatomas polimerazės grandininės reakcijos (PGR), arba tepinėlių, tyrimais.

Jau dešimtą dieną iš eilės pasveikusiųjų skaičius, kuris sekmadienį yra 1 654, viršija naujų užsikrėtimo atvejų skaičių.

Sveikatos apsaugos ekspertai mano, kad Ispanijos protrūkio pikas įvyko balandžio 2 dieną, kai per 24 valandas mirė 950 žmonių. Nuo to laiko paros aukų skaičius palaipsniui mažėjo.

Beveik 47 mln. Ispanijos gyventojų nuo kovo 14 dienos gyveno vienomis griežčiausių karantino sąlygų pasaulyje, kai iš namų buvo leidžiama išeiti tik suaugusiesiems ir tik nupirkti maisto, vaistų ar pavedžioti šuns.

Tačiau premjeras Pedro Sanchezas antradienį pristatė planą, kaip palaipsniui, keturiais etapais iki birželio pabaigos, švelninti suvaržymus.

Nuo šeštadienio ispanams leidžiama kartą per dieną išeiti į lauką pasportuoti ar pasivaikščioti.