inistras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad šalis jau perėjo koronaviruso epidemijos piką ir ateinančią savaitę paskelbs „gaires“, kaip ketinama švelninti kovo pabaigoje įvestus griežtus suvaržymus.

Naujausiais duomenimis, JK nuo COVID-19 mirė 28 131 žmogus. Pagal šį skaičių JK tik labai nedaug atsilieka nuo labiausiai nukentėjusios Europos šalies Italijos. Tačiau hospitalizuojamų žmonių skaičius ir užkrečiamumo rodiklis mažėja.

Pats B. Johnsonas sirgo COVID-19 ir tris naktis praleido intensyviosios slaugos palatoje. Viename interviu jis atskleidė, kad buvo parengti planai tam atvejui, jei jis mirtų.

„Tai buvo sunkus momentas, neneigsiu, – sakė jis sekmadieniniam laikraščiui „The Sun on Sunday“. – Jie turėjo strategiją, kaip elgtis su „Stalino mirties“ tipo scenarijumi.“

Paklaustas apie vyriausybės planą ministrams ketvirtadienį rengiantis iš naujo svarstyti karantiną transporto sekretorius Grantas Shappsas sakė: „Tai tikrai nebus įprastas gyvenimas.“

Laikraščių savaitgalio pranešimuose sakoma, kad pradinės mokyklos galėtų būti atidarytos birželio pradžioje, o visuomeniniu transportu į darbą važinėjantiems žmonėms galėtų būti tikrinama temperatūra.

Taip pat siūlomas karantino periodas į JK lėktuvais atskrendantiems žmonėms. G. Shappsas sakė, kad tai „rimtas svarstomas klausimas“.

Covid-19 ir Jungtinė Karalystė
„Šiuo metu aktyviai gilinuosi į šį klausimą, kad kai mūsų užkrečiamumo rodikliai šalyje bus kontroliuojami, nebūtų įvežtinių atvejų“, – sakė jis BBC televizijai.

Britanija kovo 23 dieną nurodė uždaryti visas nebūtinas parduotuves ir įstaigas, liepė žmonėms likti namuose, o išeiti leido tik nusipirkti maisto bei vaistų ir – kartą per dieną – pasportuoti.

Priemonės, kurios balandžio 16-ąją buvo pratęstos, smogė ekonomikai, o Anglijos bankas perspėjo, kad jos gali nulemti didžiausią recesiją per šimtmečius.

Tačiau savaitraščio „The Observer“ užsakymu atlikta viešosios nuomonės agentūros „Opinium“ apklausa pademonstravo, kad visuomenė pritaria suvaržymų pratęsimui.

Mažiau nei penktadalis apklaustųjų sakė manantys, kad atėjo laikas svarstyti mokyklų, restoranų, barų ir stadionų atidarymą.

Covid-19 ir Jungtinė Karalystė
Reiškiamas susirūpinimas, kaip užtikrinti socialinį atstumą tarp mažų vaikų, kaip išvengti didelio keleivių skaičiaus viešajame transporte.

B. Johnsonas yra sakęs, kad šaliai atsiveriant po karantino naudingas dalykas galėtų būti kaukių nešiojimas.

Tarp JK ir Europos kursuojančių traukinių operatorė „Eurostar“ šeštadienį paskelbė, kad burną ir nosį dengiančios kaukės nuo pirmadienio bus privalomos traukiniuose, važinėjančiuose tarp Londono, Paryžiaus ir Briuselio.

Britanija tikisi, kad intensyvindama testavimą ir kontaktų išaiškinimą, taip pat ir programėle mobiliesiems telefonams, galės stebėti užkrečiamumą ir užkirsti kelią antrai užsikrėtimų bangai.