Štai jo pastebėjimai penktadienį:

• Paveikslėlis. JAV prezidento Donaldo Trumpo veiksmus suvaldant pandemiją palankiai vertina mažiau amerikiečių, nei anksčiau. Tiesa, Respublikonų tarpe šalies vadovas vis dar turi 84 proc. pasitikėjimą. (ABC)

• ES įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis turėjo atsakyti į aštrius Europos parlamentarų klausimus dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių naujienų, jog ES dokumentas apie dezinformaciją buvo sušvelnintas dėl Kinijos spaudimo. Anot Borrelio, ES nenuolaidžiavo ir dokumento išvadų nešvelnino, o nesusipratimas esą kilo dėl to, kad buvo du skirtingi dokumentai (vienas ES vidiniam naudojimui, kitas – platinimui). Tiesa, jis taip pat pripažino: „Akivaizdu ir aišku, kad Kinija išreiškė savo nuogąstavimus dėl dokumento, kuris buvo nutekintas į viešumą. Nesakysiu, kokiais būdais, nes mes tokios diplomatijos neaiškiname.“ (Politico)

• Apie 60 proc. naujų COVID-19 atvejų Kinijoje yra besimptomiai. Tokia išvada daroma analizuojant duomenis, kuriuos skelbia Kinijos vyriausybė. Anksčiau atlikti panašūs tyrimai Italijoje (viename nedideliame 3,3 tūkst. miestelyje ištyrus visus jo gyventojus), taip pat Islandijoje atskleidė, jog simptomų nejautė 40–50 proc. sirgusiųjų. (FT)

• JAV žvalgybos institucijos ketvirtadienį paskelbė formalų vertinimą, jog COVID-19 virusas kilo Kinijoje. Pažymima, jog patogenas nebuvo sukurtas žmogaus ar genetiškai modifikuotas, tačiau tuo pat metu neatmetama galimybė, kad jis galėjo nutekėti iš Uhane veikiančios laboratorijos. Prezidentas Donaldas Trumpas, paklaustas, ar turi duomenų, kad tai galėjo nutikti būtent laboratorijoje, tikino, jog taip. (Washington Post)

• Trumpas Twitter socialiniame tinkle nepagailėjo kritikos Švedijai: „Švedija moka didelę kainą dėl sprendimo neįvesti apribojimų. Šiandien ten mirusiųjų yra 2462, kai kaimyninėse šalyse Norvegijoje (207), Suomijoje (206), Danijoje (443) daug mažiau. JAV padarė teisingą sprendimą!“ (@realDonaldTrump)

• Europos Centrinio Banko ekonomistai prognozuoja, kad eurozonai prireiks iki trejų metų tam, kad būtų atsigauta po pandemijos sukelto šoko. Tą sąlygotų tiek vidutinis, tiek blogas scenarijus. Švelniausias scenarijus prognozuoja, jog eurozonos ekonomikai šiemet smukus 5 proc. atsigavimas galėtų įvykti kitų metų viduryje. (FT)

• JAV skelbia skyrusi viso pasaulio valstybėms $775 mln. pagalbai kovoje su pandemija. Oficialios šalies institucijos taip pat kritikuoja Pasaulio Sveikatos Organizaciją dėl jos neveiksnumo. (share.america.gov)

• Prancūzijoje balandžio mėnesį parduota 90 proc. mažiau naujų automobilių (tik 21 tūkst.), nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. (FT)

• Čekija toliau švelnina karantiną. Nuo gegužės 11 d. bus leidžiami įvairūs renginiai, įskaitant ir sporto, taip pat vestuvės, bažnyčių apeigos – tol, kol dalyvių skaičius neviršyja 100 asmenų. Vieši susibūrimai kol kas ribojami iki 10 žmonių. Be to, duris atvers kino teatrai bei teatrai, bet ir ten galios 100 žmonių ribojimas. (Politico)

Angela Merkel teigia, kad kalbėti apie tarptautines keliones ES viduje kol kas anksti – gali būti, jog tai nevyks ir vasarą. Ji taip pat skeptiškai vertina galimybes atverti restoranus. (Politico)

• Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės – didžiausios šalyje su beveik 18 mln. gyventojų – ministras pirmininkas Arminas Laschetas įspėja, kad gyventojai jaučia vis didesnį nepasitenkinimą ir abejones dėl taikomų karantino priemonių. Jo manymu, reikia pradėti atsakingo sugrįžimo į normalumą etapą, kuris reikštų, jog daugiau atsakomybės tektų patiems piliečiams. (Die Welt)

• Rusijos prezidento atstovai neigia gandus, kad šalies premjeras Michailas Mišustinas trauksis iš pareigų. Jam buvo diagnozuotas COVID-19; politikas smarkiai karščiuoja ir yra priverstas laikinai užleisti pareigas. (Kommersant)