„Pirmieji mikroorganizmai atsiranda vaikui dar būnant motinos įsčiose – taip pradeda vystytis mikroflora, kuri tiesiogiai susijusi su motinos mikroflora. Jei, pavyzdžiui, moteris nėštumo metu geria kefyrą, kuriame daug gerųjų bakterijų, tai vaisiui – tik į naudą“, – pasakoja gydytojas.
Kai kalbame apie mikroflorą, dažniausiai omenyje turima žarnyno mikroflorą. Bet kaip terpėje, kurioje, pavyzdžiui, atsiranda alkoholio ar kitų rūgštinių dalykų, mikroflora gali egzistuoti? „Kol produktai suvirškinami, tik dalis jų patenka į storąjį žarnyną. Įvairios kancerogeninės medžiagos, riebalų perteklius, patekusios į storąjį žarnyną, gali būti sustabdytos ir nebus įleistos į mūsų kraujotaką“, – sako E. Grišin.

Žmogaus mikroflora priklauso tiek nuo genetinių dalykų, tiek nuo aplinkos. Gydytojas pateikia pavyzdį: „Kaip manote, ar dvyniai pasižymi tokia pačia mikroflora? Noriu pabrėžti, kad svarbu ne tai, su kuo mes gimėme, bet kaip toliau gyvename ir kokioje aplinkoje esame. Todėl svarbu žiūrėti, ką valgome, o ne iškart griebtis vaistų ar maisto papildų – kaip dažnai daro žmonės.“

Visgi, ką valgyti, kad gautume daugiau probiotikų? Ir, ar gali taip būti, kad gerųjų bakterijų bus per daug? „Norint išvardyti, ką gero žmogui daro probiotikai, neužtektų ir dienos – nuo imuninės sistemos palaikymo iki vitaminų sintezės. 30–40 proc. mūsų savijautos priklauso nuo to, kokios bakterijos gyvena mūsų žarnyne, ir kaip jos funkcionuoja“, – pasakoja gydytojas dietologas.

Pagrindiniai probiotikų maisto šaltiniai yra fermentuoti maisto produktai. Gydytojas įsitikinęs, kad toli ieškoti nereikia – svarbiausias ir geriausias produktas – tiesiog raugintos – ne marinuotos – daržovės: kopūstai, agurkai, pomidorai. Taip pat itin svarbūs fermentuoti pieno produktai, pavyzdžiui, kefyras, varškė, varškės sūris, jogurtai su gerosiomis bakterijomis.

Alfas Ivanauskas ir Edvard Grišin

Šeštadienį 10 val. per Delfi TV laidoje „Alfo didysis kulinarinis šou” – arba tiesiog #AlfasLive – pamatysite visus gydytojo dietologo patarimus. Taip pat Alfas Ivanauskas gamins labai skanų pomidorų pyragą ir lankysis geriausioje Vilniaus „burgerinėje“, kur rado skaniausius „burgerius“, ir išsiaiškino jų receptą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)