Praėjusią savaitę, pasibaigusią balandžio 25 dieną, paraiškas užpildė mažesnis darbuotojų skaičius nei ankstesnėmis savaitėmis, tačiau jis išlieka daug didesnis nei 230 tūkst. paraiškų tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Nors vyriausybė skuba padidinti išmokas ir suteikti pagalbą nedidelėms bendrovėms, kad šios, naudodamosi Atlyginimų apsaugos programa (Paycheck Protection Program, PPP) ir kitomis priemonėmis, galėtų savo personalui sumokėti atlyginimus, pastarųjų keturių savaičių vidurkis pasiekė 5 mln. paraiškų.

Kadangi valstybės nedarbo biurus apkrovė pareiškėjai, perpildę senoviškas biurų kompiuterių sistemas, dideliam skaičiui žmonių dar nepavyko pateikti paraiškų, o tie, kurie jas jau pateikė, dar negavo sprendimo.

Bendras skaičius žmonių, jau gaunančių nedarbo išmokas, praėjusią savaitę pakilo 2,2 mln., iki 17,99 mln.

Nors prašymų nedarbo išmokoms gauti skaičius nėra tiesiogiai susijęs su itin svarbia mėnesine nedarbo ataskaita, darbą praradusių žmonių skaičiaus augimas rodo, kad netrukus bus sulaukta prastų naujienų.

„Manome, kad balandį darbo praradimų skaičius bus šokiruojamai aukštas, – teigė „High Frequency Economics“ analitikė Rubeela Farroqi. – Darbo rinkos sąlygos, dėl viruso uždarius ekonomiką, smarkiai pablogėjo.“

Kovą nedarbo lygis padidėjo iki 4,4 proc., tačiau toks lygis buvo pasiektas dar neįvedus griežčiausių karantino priemonių.

Balandį atleidimų skaičius nelėtėja, tad ekonomistai prognozuoja, kad Užimtumo departamento darbo ataskaitoje, kuri bus išleista gegužės 8 dieną, mėnesio nedarbo lygio procentinė išraiška bus dviženklė.

„Ateinančiomis savaitėmis paraiškų skaičius gali kristi, tačiau tikėtina, kad jis išliks aukštas, kadangi bendrovės vis dar yra užsidariusios ir neturi kitos galimybės, o tik mažinti darbuotojų skaičių ar juos išleisti nemokamų atostogų“, – teigė R. Farooqi.

„Oxford Economics“ prognozuoja, kad balandį bus atsisakyta 24 mln. darbo vietų, o nedarbo lygis paaugs iki 14 proc. ir pralenks 10 proc. nedarbo lygį, užfiksuotą 2009-ųjų spalį, pasaulio finansų krizės metu.
Ekonominė viruso žala atsispindi ir kovą užfiksuotame 7,5 proc. vartotojų išlaidų sumažėjime, teigiama Prekybos departamento ataskaitoje.

Tai buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs 4,8 proc. JAV ekonomikos susitraukimą pirmą šių metų ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)