Trečiadienį pranešta, kad Lenkijos vyriausybė priėmė sprendimą nuo gegužės 4 d. su tam tikrais apribojimais leisti atsidaryti prekybos centrams, viešbučiams, muziejams ir bibliotekoms, o nuo gegužės 6 d. bus leista atsidaryti vaikų darželiams.

Tačiau sienos lieka uždarytos. Varšuva viena pirmųjų kovo 15 d. uždarė savo sienas ir vėliau pratęsė draudimą iki gegužės 3 d.

„Šiuo metu sienų su Vokietija, Lenkija, Čekijos Respublika ir Slovakija kontrolė pratęsta dar dešimčiai dienų – nuo gegužės 4 d. iki 13 d. Kaip ir iki šiol, sienas galima kirsti tam tikrose vietose. Patikrinimai bus tęsiami jūrų ir oro uostuose“, – „Delfi“ teigė oficialus Lenkijos atstovybės prie ES diplomatas, reziduojantis Briuselyje.

Šiuo metu sienų su Vokietija, Lenkija, Čekijos Respublika ir Slovakija kontrolė pratęsta dar dešimčiai dienų – nuo gegužės 4 d. iki 13 d.
Lenkijos diplomatas

Kaip jau rašyta, Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad anksčiau nei birželio 12 d. užsieniečiai, išskyrus retas išimtis, negali tikėtis atvykti ar keliauti per šalį. Lietuvos diplomatai Briuselyje dar labiau pesimistiški, mano, kad sienos uždarytos bus ir vasarą.

Tiesa, Varšuvą, atrodo, sudomino „išmanieji“ sprendimai, kaip atgaivinti turizmą vasaros sezono metu. Šiuo metu ES pirmininkaujanti Kroatija, kurioje turizmas sudaro 17 proc. BVP, pasiūlė „turizmo koridorius“, sukurtus pagal epidemiologų rekomendacijas. Kroatijos turizmo ministras Gari Cappelli tikisi, kad iki gegužės pabaigos bus susitarta bent jau dvišaliu pagrindu su kai kuriomis valstybėmis atidaryti „turizmo koridorius“.

„Reikia išaiškinimo, bet idėja gera“, – apie „turizmo koridorius“ kalbėjo minėtas lenkų diplomatas.

Taip pat Graikija, kuri yra labiausiai nuo turizmo priklausoma ES valstybė (20,6 proc. BVP), pasiūlė „COVID-19 pasus“ („Sveikatos pasus“), kurie būtų pripažįstami visose ES šalyse, tai būtų įrodymas, kad turistas neserga koronavirusu. Pasak Graikijos turizmo ministro Theochariso Theochariso, tokie pasai turėtų būti išduodami šalyse, iš kurių išvyksta turistai. Pavyzdžiui, jei Lietuvos gyventojas nori aplankyti Graikiją, koronaviruso testas turėtų būti atliktas Lietuvoje, iki jam išvykstant į Graikiją.

Ši idėja, regis, Varšuvoje irgi sulaukė palaikymo.

„Būtų gerai turėti bendrą „COVID pasą“ visoje ES“, – teigė Lenkijos diplomatas.

Trečiadienį įvyko Europos Komisijos kabineto susitikimas, kuriame, be kitų klausimų, svarstyta turizmo ES padėtis. Bendrai turizmas sudaro 10 proc. ES BVP ir šiame sektoriuje, kuris pelno apie 400 mlrd. eurų pajamų, dirba apie 12 proc. ES darbingų piliečių. Tiesa, kaip spaudos konferencijoje pripažino Komisijos viceprezidentė Vera Jourova, konkrečiai „COVID-19 pasų“ ar „turizmo koridorių“ idėjos susitikime nesvarstytos.

Balandžio 20 d. į portugalų leidinio „Expresso“ žurnalistų klausimą apie vasaros atostogų sezoną Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen atsakė: „Manau, mes rasime išmanių sprendimų vasaros atostogoms. Galbūt bus ne taip, kaip įprasta, – daugiau higienos priemonių, didesnis socialinis atstumas, bet rasime sprendimų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)