Tokią išvadą padarė Švedijos Gotenburgo universiteto mokslininkai, išnagrinėję šimtų respondentų visame pasaulyje interviu apie tai, kas verčia juos jausti pasitenkinimą. Nors žmonės tvirtina, kad jiems daugiausiai laimės suteikia geri savitarpio santykiai, mokslininkai mano, kad sunkus darbas siekiant užsibrėžto tikslo suteikia didesnį pasitenkinimą.

Nagrinėdami tyrimo medžiagą mokslininkai pastebėjo, kad laimėjimas loterijoje ar kokio nors uždavinio darbe įgyvendinimas suteikia laikiną pakilimo jausmą, tačiau jis netrunka ilgai. Kur kas didesnį pasitenkinimą žmogus jaučia tada, kai siekdamas tikslo gerokai papluši.

Tyrimo vadovas mokslų daktaras Bengtas Bruelde tvirtina: „Svarbu išlikti aktyviu, nes būtent aktyviausi žmonės sulaukia didžiausio pasitenkinimo. Poilsis paplūdimyje gali skambėti viliojančiai, tačiau pernelyg ilgai ten gulint pasitenkinimo jausmas išnyksta“.

Išsamūs Gotenburgo mokslininkų tyrimo duomenys bus paskelbti vasarą.

Su kolegomis švedais sutinka ir britų ekspertai, tik jų manymu, darbas dar turi atitikti individo pajėgumus. Averil Leimon iš Britų psichologų draugijos teigia: „Sunkus darbas teikia pasitenkinimą, tačiau tik tuomet, kai jis tau tinka. Darbe turi būti išnaudojami žmogaus gebėjimai. Jeigu taip yra, laimės pojūtis netgi nesietinas su siūlomu atpildu“.

Vis dėlto A.Leimon pridūrė, kad nemažą įtaką turi iš tarpasmeniniai santykiai: „Stiprūs ryšiai – nesvarbu, šeimoje, su draugais ar darbe – padeda atsikratyti žmonėms neigiamų emocijų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją