„Tai ne paprastos fantazijos – tai jau ligotos fantazijos, jų tiesiog neįmanoma kritikuoti, apibūdinti arba kaip nors kitaip charakterizuoti. Tai yra eilinė provokacija ant kažkokios ligotos nesąmonės ribos, šiurkšti provokacija jėgų Čekijoje, kurios bet kokia kaina nori pakenti Rusijos ir Čekijos santykiams ir, kaip mes suprantame, yra pasirengusios bet kam“, – kalbėjo atstovė per spaudos konferenciją.

„Mes remiamės tuo, kad Praha turi visiškai suvokti visą tokių metodų ir manipuliacijų panaudojimo rimtumą“, – pabrėžė M. Zacharova.

Anksčiau Čekijos žiniasklaida pranešė, kad neseniai į Vaclavo Havelo oro uostą atvyko Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas, kurio bagaže galėjo būti nuodų.

Prahos meras pirmadienį sakė, kad jį saugo policija, bet nepatvirtino Čekijos žiniasklaidos pranešimų, kad į jį taikėsi Rusija dėl vieno sovietų karo didvyrio statulos pašalinimo.

Zdenekas Hribas iš antiisteblišmento Piratų partijos anksčiau šį mėnesį konfliktavo su Maskva dėl Šaltojo karo laikais pastatytos prieštaringai vertinamo sovietų generolo Ivano Konevo statulos. Jos pašalinimą Rusijos diplomatai pavadino „sutrikusių municipaliteto atstovų nedraugišku vandalizmo aktu“.

I. Konevas Rusijoje laikomas didvyriu, bet daug čekų jį mato kaip sovietų laikų priespaudos simbolį.

„Čekijos policija... suteikė man apsaugą“, – pirmadienį nepriklausomam rusų radijui „Echo Moskvy“ sakė Z. Hribas.

„Tai buvo jų sprendimas, aš negaliu komentuoti [jo] priežasčių“, – pridūrė jis.

Anksčiau pirmadienį čekų savaitinis naujienų žurnalas „Respekt“ buvo paskelbęs, kad vienas Rusijos pilietis su diplomatiniu pasu neseniai atvyko į Prahą ir atsivežė itin nuodingo ricino.

Kaip rašė laikraštis „Denik N“, ši informacija buvo tarp temų, kurias čekų užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas paminėjo kalbėdamasis su Rusijos ambasadoriumi Aleksandru Zmejevskiu. Šis buvo perspėtas „nesiimti jokių veiksmų prieš čekų politikus'.

Čekijos policija ir vyriausybės pareigūnai atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

Paminklas I. Konevui buvo nukeltas balandžio 3 dieną. Dėl šio žingsnio pasipiktinimą išreiškė Rusijos valdžia, jam nepritarė ir prorusiškų pažiūrų Čekijos prezidentas Milošas Zemanas, kuris tai pavadino „absurdišku ir apgailėtinu“ gestu.

Tą pačią dieną Rusijos ambasada Čekijoje pareiškė, kad Maskva nepaliks be atsako šio žingsnio.

Čekijos užsienio reikalų ministerija užsiminė apie galimybę nusiųsti I. Konevo statulą į Rusiją, skelbė čekų žiniasklaida.

Paminklas I. Konevui Prahoje iškilo 1980-aisiais. Šis generolas vadovavo Raudonosios armijos padaliniams, kurie 1945 metais išvadavo Prahą nuo nacių. Tačiau jis taip pat buvo atsakingas už operaciją „Viesulas“, per kurią buvo numalšintas 1956 metų antisovietinis sukilimas Vengrijoje.

1973-iaisiais miręs I.Konevas taip pat suvaidino vaidmenį slopinant 1968 metų Prahos pavasarį – demokratinį judėjimą tuometinėje Čekoslovakijoje.