Kremlius nuogąstauja, kad S. Sobianinas pernelyg greitai populiarėja kovos su koronaviruso pandemija kontekste, kai pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesiima jokių priemonių. Tokiomis įžvalgomis dalijasi tyrimų grupė „Projekt“, skelbia svoboda.org.

Kovą Maskvos meras galėjo džiaugtis 338 procentais išaugusiu žiniasklaidos dėmesiu, o balandį šioje srityje pavijo Rusijos vyriausybės vadovą Michailą Mišustiną, suskaičiavo tyrimų bendrovė „Medialogia“.

Tada S. Sobianinas pirmą kartą po ilgos pertraukos vėl pasirodė visuomenės apklausos apie pasitikėjimą politikais rezultatuose. Paskutinę kovo savaitę jis neatvyko į susirinkimą vyriausybėje, kur buvo pakviestas, o tai valdininkams pasirodė kaip tikras iššūkis.

Šioje situacijoje reikėjo S. Sobianinui parodyti, kad jis „neužsižaistų gelbėtojo vaidmenyje“, teigia šaltinis Valstybės Dūmoje.

Dėl šios priežasties Federacijos Tarybos Konstitucijos reikalų komiteto pirmininkas Andrejus Klišas pareiškė, kad S. Sobianinas neturi įgaliojimų riboti Maskvos gyventojų judėjimą.

Valstybinė žiniasklaida labai išsamiai nušvietė problemą dėl eilių metro, kurios ėmė formuotis Maskvos merui nurodžius riboti keleivių srautus. Prieš Rusijos merą nukreipta ataka prasidėjo prokremliškuose televizijos kanaluose, pavyzdžiui, kanalas „Nezygar“, siejamas su pirmuoju Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotoju Aleksejumi Gromovu, S. Sobiabiną apkaltino „dirbant Vakarams“.

Maskvos mero aktyvumas ir matomumas labiausiai neįtiko Kremliui, nes per pirmąsias naujojo koronaviruso krizės savaites pats V. Putinas nereiškė jokių reakcijų, primena „Projekt“. Būtent dėl šios priežasties V. Putino reitingas smuko žemyn.

Šiuo metu Kremlius bando rengti tokią informacinę kampaniją, kuri pasirūpintų, kad visos galimos pergalės kovoje su virusu atitiektų V. Putinui, o ne kitiems valdininkams, rašo „Projekt“.

V. Putinas, kuris kovo 25 dieną kreipėsi į žmones ir paskelbė nukeliantis referendumą dėl Konstitucijos pataisų, leisiančių jam prezidento poste pasilikti ir iki 2036 metų, įtartinai tylėjo.

„Prezidentas skelbia tik geras naujienas. Jis 2018 metų vasarą pabandė žmonėms kalbėti apie nemalonius dalykus. Tik tada jo populiarumo reitingas kaip nukrito, taip ir nebeatauga“, – pastebėjo Maskvoje dirbanti politikos ekspertė Jekaterina Šulman, priminusi prezidento sprendimą prailginti pensinį amžių, sukėlusį masinių protestų ir pasipiktinimo bangą.

Rusija delsė pripažinti neišvengiamą – kad koronaviruso epidemija atkeliauja į šalį, nors aplinkinėse valstybėse jau buvo įvestas karantinas, o Italija, Ispanija, Vokietija ir Prancūzija išgyveno tikrą COVID-19 pragarą.

Itin svarbu tai, kad V. Putinas nusimetė atsakomybę dėl galimai labai nepopuliarių krizės suvaldymo sprendimų, leisdamas regionų gubernatoriams patiems imtis iniciatyvos karantino klausimais.

Ekspertų teigimu, V. Putinas sąmoningai apsisprendė nusiplauti rankas ir visą atsakomybę tokios rimtos krizės akivaizdoje deleguoti kitiems, tokiu būdu bandydamas apsaugoti savo populiarumą ir įvaizdį nuo bet kokios nesėkmės žalos.