Studijos vadovas Edvardas Džovanučis (Edward Giovannucci) iš Harvardo universiteto mano, kad antivėžinių savybių turi pomidoruose esantis likopinas. Ši antioksidantinė medžiaga sumažina medžiagų apykaitos metu susidarančių pavojingų deguonies radikalų skaičių. Laisvieji radikalai, kaip nustatyta, gali pakenkti ląstelių genų medžiagai.

Per minėtą studiją buvo 12 metų stebimi 40-75 metų amžiaus vyrai. Visą šį laikotarpį jie rašė dienoraštį, kuriame fiksavo savo mitybos racioną bei savijautą. Studijos pabaigoje prostatos vėžiu sirgo 2 tūkst. 481 vyras iš 47 tūkst. Mokslininkai, palyginę jų mitybą, nustatė, kad produktai iš pomidorų padėjo sveikiesiems studijos dalyviams išvengti pavojingo onkologinio susirgimo.

Be to, E.Džovanučio (Edward Giovannucci) komanda nustatė, kad virti pomidorai yra dar naudingesni sveikatai negu žali pomidorai. Mokslininkai spėja, jog verdant yra suardomos pomidorų ląstelių sienelės ir į žmogaus organizmą atitinkamai patenka daugiau likopino.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją