Braižė galimos valdančiosios koalicijos rėmą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis Delfi sakė, kad nuspėti, kas vyks po keleto mėnesių, gana sudėtinga. Tačiau tendencija turėtų likti ta pati – krizinėje situacijoje tinkamus žingsnius priėmusi partija ir jos atstovai, nebus pamiršti.

„Laiko iki Seimo rinkimų dar daug. Ir dar negalime tvirtinti pilnai, kad štai tokie rezultatai neišvengiami. Bet jei rinkimai vyktų artimiausiomis dienomis, valstiečiai-žalieji laimėtų labai daug. Nes jie praktiškai dominuoja viešajame lauke, jų sprendimai, galbūt opozicija ir bando juos kritikuoti, galbūt ir teisingai, bet jų Vyriausybės veiksmai esmingai sustabdė pandemijos plitimą. Šitas rezultatas – kova su pandemija ir visi su karantinu susiję veiksmai, jie duos savo rezultatą ir rinkimuose“, – Delfi sakė politologas L. Bielinis.

Gediminas Kirkilas, Vanda Kravčionok, Ramūnas Karbauskis

Politologas prognozavo, kad jei karantinas būtų nutrauktas vasaros pradžioje, spalį, kai vyks Seimo rinkimai, rinkėjai dar jaus tendenciją.

„Tendencija pasiliks. Bet aišku, vasarą iškils kita problema, kuri lygiai taip pat svarbi – išėjimo iš krizės problema. Kurią valstiečiai taip pat turi spręsti labai rimtai. Ir jie jai ruošiasi, matome, kaip įvairios opozicinės partijos bando atakuoti, demonstruoti ir rengiasi būtent tam – laikui po krizės“, – tikino politikos ekspertas.

Politologas teigė, kad ir opozicija supranta, kad valdančiosios daugumos Vyriausybės veiksmai koronaviruso plitimo suvaldyme buvo tinkami ir efektyvūs. Tačiau pripažinti – nenori.

„Šita krizė suvaldyta, bet reikia ruoštis dabar laikotarpiui po krizės, kuris gali būti labai įvairus“, – Delfi teigė L. Bielinis.

Prognozuodamas, kas galėtų būti valdančiojoje daugumoje, politologas paminėjo ir dabartinius LVŽS koalicijos kolegas, ir opozicinę jėgą.

„Jų partneriais gali likti ir tie patys koalicijos partneriai, kurie yra dabar, jeigu jie laimės kažkiek tuos rinkimus. Potencialiai gali būti ir socialdemokratai, viskas priklausys, kiek jų bus kitame Seime, kaip viduje partijos bus sutarta dėl bendradarbiavimo su valstiečiais.

Nors ideologiškai ir socialinės paramos prasme mes matome, kad LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) yra labai artimi vienas kitam, nesakyčiau, kad tapatūs, bet labai artimi“, – Delfi galimą politinių jėgų pasiskirstymą vertino politologas L. Bielinis.

Kritika LSDP

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politikos ekspertas Vytautas Dumbliauskas stebėjosi, kad opozicijoje dirbantys socialdemokratai nesiima ryžtingų žingsnių.

Anot jo, ši partija rinkiminės kampanijos metu turės susigrąžinti „pavogtą“ rinkėją. Tad dabar nuolaidžiauti valdantiesiems valstiečiams būtų itin netinkamas sprendimas.

„Ta logika, kad jiems rudenį gali daryti koaliciją, labai netinka, nes jų elektoratas yra tas pats. Prieš 2016 metų Seimo rinkimus skaičiavau, kad yra apie 600-700 tūkst. kairiųjų rinkėjų Lietuvoje. Ir jis nėra lojalus, nėra ištikimas. Jis gali pabėgti iš socdemų pas darbiečius, iš darbiečių – pas valstiečius. Su tuo elektoratu reikia labai dirbti ir prieš jį pasirodyti.

Tai šiuo požiūriu kaip tik socialdemokratai jie tikrai per pasyviai dabar elgiasi. Jie turi orientuotis į tą publiką, kurie balsavo už valstiečius, parodyti jų tikrąjį veidą“, – su Delfi įžvalgomis dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

„Juk jie kovos dėl to paties elektorato“, – tikino V. Dumbliauskas.

MRU politologas stebėjosi, kad LSDP partijos pirmininkas Gintautas Paluckas nesiima reikalingų veiksmų.

„Atrodo, kad G. Paluckas tų rinkėjų iš valstiečių atsiimti nenori“, – stebėjosi politikos ekspertas.

V. Dumbliauskas taip pat neatmetė galimybės, kad LSDP ir LVŽS teks suvienyti jėgas po Seimo rinkimų.

„Čia būtų santuoka ne iš noro, bet iš reikalo. Valdžia suvienys. Visiškai neabejoju, kad valdančiojoje koalicijoje bus socdemai, valstiečiai ir darbiečiai. Bent jau iki karantino buvo aišku, kad tos trys partijos. Dabar kaip ir neaišku. Bet gal Viktoras dar save parodys, turi savo žavesio. Tik negaliu pasakyti, kokia tvarka, kurie laimės“, – apie galimą valdančiąją koaliciją Delfi sakė MRU politologas V. Dumbliauskas.

Gintautas Paluckas

Delfi primena, kad po 2016 metų Seimo rinkimų, LSDP kartu su LVŽS sukūrė valdančiąją koaliciją. Tačiau po naujojo LSDP partijos pirmininko Gintauto Palucko inicijuotos apklausos partijos viduje, partija valdančiuosius paliko. Tačiau kai kurie LSDP priklausę Seimo nariai nusprendė tęsti darbą Seimo daugumoje. Šiuo pagrindu susikūrė Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP).