Niekada už savo darbą negavo jokių pajamų

Treneris Rolandas, kuris prašė viešai neatskleisti savo tapatybės, „Delfi“ pasakoja, kad daug metų turi veikiantį sporto klubą, kuriame ruošiami sportininkai. Šis klubas esą buvo įkurtas su tikslu gauti paramą sportininkams.

„Žmonės, kurie nori paremti sportininką, gali pervesti 2 proc. arba skirti paramą, kad sportininkui būtų galima skirti lėšų kelionėms, turnyrams ir t. t. Tačiau klubas iš šių pinigų niekam neišmoka atlyginimų. Mano pajamos iš klubo – nulis per daug metų“, – pasakoja jis.

Vyras priduria, kad nuo pat klubo įkūrimo jis buvo neapmokamose atostogose, kad nereikėtų gauti atlyginimo. Po karantino paskelbimo Lietuvoje, kovo 18 d., treneris nutraukė darbo sutartį ir išėjo iš darbo. Be to, iki karantino jis kitoje sporto įstaigoje dirbo su individualia veikla, kuri dabar sustabdyta dėl karantino.

Tačiau visos šios aplinkybės nepadėjo jam gauti 257 eurų išmokos iš Užimtumo tarnybos.

„Kai buvo paskelbtas karantinas parašiau prašymą Užimtumo tarnybai, iš kurios gavau atsakymą – turite darbo santykius, todėl išmokos neteiksime. Pagal įstatymą, jei yra darbo santykiai, kuriuos aš, pasirodo, turiu, nes priklauso klubas, negaliu gauti jokios išmokos.

Aš sakiau – jūs juk matote, kad neturiu jokių pajamų. Jei bent centą gaučiau, mane pradėtų kratyti, kodėl aš mokesčių nemoku. Jūs gi puikiai matote, kad aš nieko negaunu, bet jūs nutarėte neskirti, nes yra toks įstatymas“, – pažymi Rolandas.

„Žmonės, kurie priima sprendimus, jiems visiškai nerūpi žmogus ir visai nesigilina į esamą padėtį“, – nusivylęs priduria jis.

Informacija apie išmokas savarankiškai dirbantiems

Užimtumo tarnyba: asmuo turi atitikti visas sąlygas

Kaip komentavo Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė, vyrui neskirta išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims, nes neatitinka vienos iš Užimtumo įstatymo sąlygos: „ekstremaliosios situacijos ir karantino metu nedirba pagal darbo sutartį“.

Be to, kad būtų skirta išmoka, asmuo privalo atitikti visas sąlygas, t. y. karantino metu nedirbti pagal darbo sutartį ar neturėti darbo santykiams prilygintų teisinių santykių, taip pat ir negauti su darbo santykiais susijusių pajamų.

Kadangi treneris iš darbo išėjo vėliau, nei šalyje paskelbtas karantinas, t. y. kovo 18 d., jis neatitinka šių sąlygų.

„Jis neturi turėti darbo santykių ar jiems prilygintų teisinių santykių ekstremalios situacijos ir karantino metu, t. y. nuo kovo 16 d. ir vėliau karantino metu, kad atitiktų šią sąlygą“, – aiškina M. Jankauskienė.

Teisininkas: neatsižvelgiama į realią situaciją

Darbo teisės ekspertas, „iLAW“ vadovaujantysis partneris Tomas Bagdanskis pabrėžė, kad asmuo atitinka įstatyme nurodytas sąlygas.

„Iš šios normos matyti, jog komentuojama norma yra apibrėžiama kaip konjunkcija , t. y. jos taikymui reikėtų kartu išpildyti abi sąlygas – nedirbti pagal darbo sutartį ir negauti su darbo santykiais susijusių pajamų, o ne tik kurią vieną iš jų, kaip, pavyzdžiui, tik negauti pajamų.

Vadinasi, formaliai vertinant, jei asmuo buvo sudaręs darbo sutartį, tačiau negavo su darbo santykiais susijusių pajamų, visos sąlygos šios normos taikymui vis tiek nebuvo išpildytos. Dėl šios priežasties pareiškėjo atžvilgiu ir buvo priimtas neigiamas sprendimas“, – aiškina teisininkas.

T. Bagdanskio vertinimu, formalus įstatymo aiškinimas, neatsižvelgiant į realią situaciją – Covid19 pandemiją, karantiną ir tai, kad asmuo realiai negavo jokių su darbo santykiais susijusių pajamų, – būtų netinkamas.

„Pagal Viešojo administravimo įstatymą ir jo taikymo praktiką, kiekviena administracinės teisės norma, jos paskirtis ir tikslas turi būti aiškinama remiantis pagrindiniais administracinės teisės principais, visų pirma, proporcingumo principu. Tai reiškia, jog nustatytos priemonės privalo būti tinkamos atitinkamais teisės aktais siekiamiems teisėtiems tikslams įgyvendinti ir neviršyti to, kas būtina jiems pasiekti proporcingi“, – teisės aktus komentuoja teisininkas.

Seime priimta nauja tvarka

Seimas ketvirtadienį nusprendė, kad 257 eurų mėnesinę valstybės subsidiją gaus ir tie savarankiškai dirbantys žmonės, kurie turi papildomas darbo sutartis, tačiau pagal jas atlyginimas neviršija minimalios algos, rašo BNS.

Nauja tvarka bus taikoma atgaline data – nuo karantino pradžios kovo 16 d.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė sako, kad pataisa aktuali ir tiems žmonėms, kurie yra, pavyzdžiui, nemokamose ar vaiko priežiūros atostogose.

Savarankiškai dirbančiais asmenimis laikomi individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų bei tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, verslo liudijimų turėtojai bei asmenys, kurie verčiasi individualia veikla (advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai) arba individualia žemės ūkio veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)