Panaikinti ribojimus trečiadienį nusprendė Vyriausybė, nes miestelio gyventojai drausmingai laikosi karantino reikalavimų, o COVID-19 infekcija iš esmės pasklido tik tarp žmonių, susijusių su siuvimo įmone „Vilnika“, ir yra suvaldyta.

„Tikėkimės, kad griežti apribojimai nebus tęsiami. Jeigu matysime, kad bus poreikis, svarstysime apie sustiprintą patruliavimą, taip užtikrinant visų žmonių saugumą ir viešąją tvarką. Gyventojai laikosi visų reikalavimų, yra labai atsakingi“, – teigė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės Vilniaus rajone esantis Nemenčinės miestelis uždarytas nuo balandžio 16 dienos.

Šios priemonės įvestos, kai COVID-19 protrūkis šiame Vilniaus rajono miestelyje kilo siuvimo įmonėje „Vilnika“, užkratas nustatytas ir dviems globos namų „Senevita“ darbuotojams, vienam Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės darbuotojui. Dėl koronaviruso masiškai tikrinami visi gyventojai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, „Vilnikoje“ nustatyti 87 užsikrėtimo atvejai.

Megelinskienė: situacija Nemenčinėje gerėja

Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė sako, kad Nemenčinėje nustatyta 300 asmenų, turėjusių sąlytį su bendrovėje „Vilnika“ užsikrėtusiais darbuotojais, ir pridūrė, jog situacija gerėja.

„Kalbant apie Nemenčinę, dabar jau matome, kad situacija gerėja. Tie atvejai, kurie buvo išaiškinti bendrovėje „Vilnika“, jie lieka tie patys jau antrą dieną – susirgo 87 įmonės darbuotojai, nustatyta per 300 sąlytį turėjusių asmenų, iš jų apie 200 yra įmonės darbuotojai.

Tačiau džiugina iš dalies tai, kad, atliekant visų Nemenčinės gyventojų testavimą, ryškėja, jog didžioji dalis atvejų yra susiję su „Vilnika“ ir išaiškinami teigiami atvejai tarp tų žmonių, kurie NVSC nurodymu turėjo būti izoliuoti“, – LRT radijui sakė G. Megelinskienė.

Anot jos, šalia esančioje gyvenvietėje nustatytas susirgimo atvejis žmogui, kuris neturėjo sąlyčio nei su vienu atveju Nemenčinėje.

„Nerimą šiek tiek kelia Kabiškės miestelis, kuriame nustatyta tiek ir atvejų, tiek ir sąlytį turėjusių asmenų, kurie ten gyvena. Taip pat nustatytas vienas asmuo, kuriam išaiškinta liga, žmogus, kuris neturėjo sąlyčio su nei vienu atveju“, – teigė departamento atstovė.

G. Megelinskienė taip pat paragino gyventojus saugotis net ir sušvelninus karantino sąlygas.
„Mums kelia didžiulį nerimą karantino švelninimas. Suprantama, tai reikalinga tiek ekonomikai, tiek ir žmonių emocinei sveikatai, tačiau, iš kitos pusės, gyventojai turi atkreipti dėmesį, kad reikia elgtis atsakingai. Sušvelnintos karantino sąlygos nereiškia, kad galima nesisaugoti, išeiti į parduotuves be asmeninių apsaugos priemonių. Reikėtų išlaikyti rimtį ir suprasti, kad karantino švelninimas yra reikalingas, tačiau turime būti budrūs ir galvoti, kad neužgeso tie židiniai, atvejai kiekvieną dieną registruojami“, – LRT radijui teigė G. Megelinskienė.