„Šis izoliavimas jums buvo visai nelengvas. Jums teko nebelankyti mokyklos, nebesimatyti su savo draugais ir šeimos nariais; jums teko žaisti namuose ir neišeiti į lauką“, – per spaudos konferenciją sakė ministro pirmininko pavaduotojas Pablo Iglesias.

„Atsiprašome jūsų už viską, ir dėkojame jums už viską, ką padarėte“, – pridūrė ultrakairiųjų partijos „Podemos“, sudariusios valdančiąją koaliciją su socialistais, lyderis.

Ispanija, viena labiausiai pandemijos paveiktų šalių, kovo 14 dieną paskelbė vienas griežčiausių karantino sąlygų Europoje. Ispanams leidžiama tik neilgam palikti namus, kad nusipirktų maisto, vaistų, pavedžiotų augintinius ar nuvyktų į darbą, kurio negalima atlikti namuose.

Nepilnamečiai privalo visuomet likti namuose, išskyrus tam tikrus išskirtinius atvejus – pavyzdžiui, jei vaikai turi specialių švietimo poreikių ar gyvena tik su vienu iš tėvų.

Regionų politikai ir sveikatos priežiūros specialistai vis labiau kritikavo draudimą vaikams būti lauke – taigi, vyriausybė antradienį pasidavė spaudimui, ir paskelbė, kad nuo sekmadienio jaunesni nei 14 metų piliečiai galės, kaip ir kitose Europos valstybėse, trumpai pasivaikščioti lauke prižiūrint suaugusiems.

Anksčiau antradienį vyriausybė buvo paskelbusi, kad vaikams bus leidžiama išeiti iš namų tik lydint tėvus į prekybos centrus, vaistines ar bankus, tačiau toks sprendimas buvo išprovokavęs protestus, per kuriuos susierzinę tėvai žvangino puodais savo balkonuose.

P. Iglesias taip pat atsiprašė dėl painiavos, kilusios ministrų kabinetui paskelbus apie vaikus liečiančių suvaržymų švelninimą.

„Norėčiau atsiprašyti, nes tai tiesa, kad pastarosiomis dienomis mes, vyriausybės vadovybė, nekomunikavome taip aiškiai, kaip reikėtų, kai atėjo laikas paaiškinti, kaip leidžiama išeiti į lauką“, – sakė trijų mažų vaikų tėvas.

Pagal sekmadienį įsigaliosiančias naujas taisykles, vaikams iki 14 metų bus leidžiama žaisti lauke ar eiti pasivaikščioti ne ilgiau kaip valandą per dieną (nuo 9 iki 21 valandos), tačiau jie visuomet turi būti 1 km atstumu nuo savo namų, paaiškino P. Iglesias.

Juos taip pat privalo lydėti suaugęs asmuo, kuris vienu metu gali išeiti į lauką su ne daugiau kaip trimis vaikais.

Vyriausybė pratęsė karantino galiojimą šalyje iki gegužės 9 dienos.

Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas savo ruožtu pareiškė, kad Ispanija galėtų pradėti švelninti suvaržymus gegužės antroje pusėje, bet perspėjo, kad „deeskalavimas vyks lėtai“.