Per opozicijos inicijuotą nenumatytą parlamento posėdį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paskelbė iš Vyriausybės kanceliarijos ir Finansų ministerijos gautus raštus, kad Seimo nariai turi teisę raštu pateikti tik vieną klausimą. Kadangi jų sulaukta daugiau, prašoma išrinkti vieną svarbiausią.

Be to, Vyriausybės nariai informavo, kad tuo pačiu metu, kai turėtų atsakinėti į Seimo narių klausimus, jie posėdžiaus COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitete.

Po šio perskaityto rašto žodį tarė opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Su dideliu apmaudu klausėm, ką jūs įgarsinote. Nei šioje kadencijoje, nei kitose nėra buvę, kad Vyriausybė ir jos atstovai, kurie kviečiami pagal statuto normas, atsisakytų ateiti ir atsakyti į klausimus. Susidaro įspūdis, kad išvedžiojimai, kad nesaugu, paprasčiausiai yra bėgimas nuo atsakymų į klausimus, išklausyti ekspertų pasakytos galbūt nepatogios tiesios“, – Seimo salėje svarstė Tėvynės sąjungos lyderis.

Jis tikino, kad „savo nenoru“ atsakyti į klausimus, premjeras ir finansų ministras kuria precendentą.

„Į klausimus atsakyti vis tiek reikės. Noriu dar pasakyti precendento kūrimą – į Seimo tribūną kviečiami ne tik Vyriausybės atstovai, visų valstybės institucijų atstovai. (…) Ateityje visi pareigūnai galės prašyti patikslinti klausimus. Kuriamas precendentas“, – sakė jis.

Jis prašė Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio užtikrinti, kad Seimo Statuto normų būtų laikomasi.

„Pirmininke, kreipiuosi į jus. Užtikrinkite, kad jo būtų laikomasi, kad normos, kurios istoriškai susiklostė per 30 metų Seimo darbo, kad jų būtų laikomasi. Ir kad dėl vieno ar kito pareigūno nenoro atsakyti klausimus, negriūtų demokratiniai procesai“, – Seimo salėje sakė G. Landsbergis.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys sakė, kad ši situacija jau seniai buvo užprogramuota. O konservatorius Kęstutis Masiulis stebėjosi, kad jaučiasi kaip Baltarusijoje.

„Jaučiuosi lyg būčiau Baltarusijoje, opozicija turi būti gerbiama“, – Seimo salėje sakė K. Masiulis.

„Mes matome spjūvį“, – taip premjero ir ministro veiksmus įvertino opozicijos atstovė Agnė Bilotaitė.