Langai su vertikaliai judančiаis langais – visai ne amerikiečių išradimas. Visų pirma jie atsirado Anglijoje. Ten žiemą nebūna didelių šalčių, užtat dažnai siaučia smarkūs vėjai. Todėl viena vertus, nebuvo poreikio horizontaliai atsidarantiems langams, kita vertus, vertikalūs langų rėmai daug geriau apsaugo nuo vėjo.

Turint omenyje faktą, kad pirmą didesnę Naujojo pasaulio kolonistų bangą Šiaurės Amerikoje sudarė būtent anglai, tokių langų paplitimas JAV yra suprantamas. Juo labiau, kad vertikaliai atsidarantys langai paplitę tikrai ne visoje Amerikoje, o tik centrinėje Šiaurės Amerikos dalyje. Kuo toliau į žemyno šiaurę arba pietus, tuo mažiau tokių langų. Taip yra dėl to, kad kitoks klimatas (šiaurinėje dalyje vis dėlto būna speigų) ir dėl to, kad ten apsigyveno kolonistai iš kitų Europos šalių, pavyzdžiui, Prancūzijos ir Ispanijos. Pavyzdžiui, pietinėse JAV valstijose vertikaliai atsidarančių langų praktiškai nepamatysi – ten langai atsidaro kaip pas mus, horizontaliai.

Be visų išvardytų priežasčių, vertikaliai atsidarantys langai turi ir kitų malonių ypatumų. Pirmas ir akivaizdžiausias privalumas – kai langas atsidaro vertikaliai, ant palangės galima drąsiai statyti vazonus, nes vėdinant patalpas jų nereikia patraukti ar nukelti. Kitas privalumas – saugumas – iškristi pro tokį langą praktiškai neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)