Spaudos konferencijos pradžioje premjeras dar kartą išvardijo, kas tiksliai ir nuo kada galėtų pradėti dirbti bei kaip atrodys antrasis karantino švelninimo etapas.

„Yra pratęstas karantinas iki gegužės 11 d., priimti spendimai dėl karantino sušvelninimo.

Dalis sušvelninimų įsigalios pasirašius nutarimą ir paskelbus rytoj dieną, dalis – pirmadienį, balandžio 27 dieną.

Esminis dalykas, kas aktualu, leista organizuoti egzaminus „Regitroje“, vėlgi, laikantis atsargumo priemonių, atverta dalis turgaviečių, parduotuvės, kurios neturėjo tokios galimybės dirbti, nes neturėjo atskiro išėjimo į gatvę <..> bet noriu priminti, kad karantinas tęsiasi, kaukes, asmens apsaugos priemones dėvėti reikia <...>.

Kas labai ilgai laukė tam tikrų grožio paslaugų, jos dalinai nuo pirmadienio yra leidžiamos. Aš norėčiau, kad mes grįžtume į įprastinį gyvenimą, bet nepamirštume socialinio atstumo laikymosi, apsaugos priemonių dėvėjimo ir t.t. Atsiras galimybė kitą savaitę lankytis lauko kavinėse su tam tikrais apribojimais. Tai yra pradžia, bet kas norime tai daryti, nepamirškime saugumo priemonių“, – kalbėjo ministras.

Taip pat jis dėkojo žmonėms, kurie laikosi karantino bei teigė, kad gali būti, jog apie kitą karantino švelninimą etapą gal bus galima kalbėti ir anksčiau nei dvi savaitės.

S. Skvernelis paklaustas, kaip karantino švelninimas konkrečiai vyks lauko kavinėms – ar galės prie staliuko sėsti tik du žmonės, ar bus leidžiama ir didesnėms grupėms susirinkti, patikino, kad apribojimai išties bus.

„Švęsti dar ne laikas, dėl to lauko kavinėse reikės tik pabendrauti, o masinio šventimo reikės dar palaukti.

Operacijų vadovas dar nustatys režimą, bet tai bus ne daugiau kaip du žmonės ir su pakankamai dideliais atstumais tarp staliukų lauke, bet tai bus pirmas žingsnis ir tikiuosi, kad jis bus sėkmingas ir saugus ir mes galėsime bent šiek tiek prisidėti prie šio verslo atsigavimo“, – sakė premjeras.

Taip pat jis teigė, kad kaip ir anksčiau, verslo tikrinimui yra numatyti tam tikri kontrolės mechanizmai, tačiau pabrėžė, kad jei bus paslysta, o karantinas vėl turės būti griežtinamas, „tai bus pats blogiausias dalykas.“

Premjeras taip pat paaiškino ir tai, kodėl bus atnaujinta parduotuvių veikla prekybos centruose, tačiau turgavietėse vis dar bus draudžiama prekiauti drabužiais.

„Kada šios prekybos vietos bus pasirengę, pilnai užtikrinti tą patį režimą, kas atliekama kitose prekybos vietose, kad nebūtų rizikos grupės žmonių, darbuotojų, kad būtų tinkamos apsaugos priemonės, tas bus artimiausiu metu padaryta“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie grožio salonų darbą jis teigė, kad ten lankantis reikės laikytis griežtų taisyklių.

„Ne mažiau kaip 10 kv.m. vienam klientui, aptarnaujamas vienas klientas, bet detali informacija bus patvirtinta operacijų vadovo ir tarp atstumų ir kokios paslaugos bus teikiamos, tai sekite Aurelijaus Verygos sprendimus <..>, jie artimiausiu metu bus padaryti“, – teigė jis.

S. Skvernelis kalbėdamas apie karantino švelninimą sakė, kad reikia suvokti, jog šios padidinto pavojaus sąlygos nesibaigs net po mėnesio, dviejų ar net ilgesnio laiko tarpo.

„Dėl to mes turėsime kurdami savo išėjimo strategiją, kurios pamatus turime, dvi visuomenės grupes, kurios yra rizikos grupėje. Jiems tam tikros rekomendacijos ir apribojimai bus taikomi ir prašymas bus, kad jie saugotųsi ir kiti mūsų visuomenės nariai juos saugotų. Sąlygos švelninamos, tačiau rizikos žmonėms pavojus išlieka toks pat ir nereikėtų dėl to atsipalaiduoti“, – teigė premjeras.

S. Skvernelis buvo paprašytas ir pakomentuoti vakarykštį savo pasisakymą, kuriuo teigė: „Bet jeigu verslui po mėnesio pasidaro tokios išgyvenimo dilemos, ar apskritai bankrutuoti, ar toliau tęsti veiklą, tai galbūt ir su tais verslais ne viskas tvarkoje buvo“.

„Jeigu gerai atsimenu, turėjau omenyje, kad su kai kuriais verslais, jeigu yra tokios problemos, tai vadinasi kažkas pas juos negerai.

Keista, kad atskiri ar pavieniai žmonės skundžiasi dėl negaunamos valstybės paramos net nesikreipdami dėl jos arba neišpildydami tų nedidelių sąlygų, kurios nustatytos, ką reikia pateikti paramai gauti.

Šiais pinigų dalybų negali būti. Jeigu mes kalbame apie lėšų trūkumą, paskolų dengimą, palūkanų dengimą, tai yra teikiamos arba paskolos, lengvatinės paskolos arba kompensuojamos palūkanos.

<...>Tiesiog reikia apsispręsti, jeigu ta parama yra reikalinga, reikia ją imti ir naudoti.

Taip, aš jau minėjau, greitis mūsų netenkina, bet tikiuosi, kad apimtys kiekvieną dieną didėja, tačiau nepaprašius paramos tikėtis, kad lėšos bus skirtos, labai sunku tai padaryti“, – kalbėjo jis.

Pradės veikti grožio salonai, prekybos centrai

„Delfi“ primena, kad trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad antrasis karantino švelninimo etapas prasidės balandžio 27 dieną. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Žygimantas Vaičiūnas BNS teigė, kad parduotuvės prekybos centruose veiklą atnaujinti galės nuo ketvirtadienio.

A.Veryga pristatė, kad nuo kitos savaitės kaukių, respiratorių dėvėjimui viešose vietose būtų taikoma išimtis: nereikėtų dėvėti tuo metu, kai esi viešojo maitinimo istaigoje atviroje erdvėje, t.y. valgant ar geriant lauko kavinėje.

Taip pat laikantis sugriežtintų reikalavimų nuo kitos savaitės atnaujinti veiklą galės vairavimo egzaminus organizuojanti „Regitra“, aviacijos mokymus organizuojantys verslai, bus galima lankytis golfo, teniso, sporto aikštynuose, lauke esančiuose zoologijos, botanikos soduose, taip pat bibliotekose ir muziejuose. Taip pat būtų leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų prekyba turgavietėse. Ribojant klientų skaičių, veiklą atnaujinti galės ir grožio salonai.

A.Veryga taip pat pristatė, kad būtų atsisakoma nuostatos, jog į parduotuvės patalpas patekti būtų galima tik iš lauko.

„Draudimas nebūtų taikomas parduotuvėms (įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose) kioskams, į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)