Į „Delfi“ kreipėsi 4 žvaigždučių viešbutyje „Amberton Cathedral Square Hotel Vilnius“ įsikūrusio restorano „Šventaragio sodas“ valdžiusios įmonės „Selersa“ darbuotojas ir prašė patarimo, ko reikėtų imtis jo situacijoje.

Anonimu likti panoręs vyras dėstė, kad sausį, dar neprasidėjus naujojo koronaviruso (COVID-19) krizei, sužinojo, jog įmonė stabdo veiklą.

„Išeiti savo noru nesutikome, paaiškinome, kad mums priklauso išeitinės išmokos“, – pasakojo jis.

Žmogus sakė, kad tada su darbdaviu prasidėjo konfliktai, po kurių dalis kolegų išėjo patys.

„Buvome šokiruoti, kai savininkas pasikvietęs nėščią darbuotoją, kuri ką tik po biuletenio dėl gresiančio persileidimo, ją tiesiogine to žodžio prasme, aprėkė, grasino, kad ji negaus nei vieno cento, ko ji čia tikisi ir reikalauja. Riksmai girdėjosi ir už kabineto durų, kiti darbuotojai turėjo įsikišti kad nekiltų didesnis konfliktas“, – teigė jis.

„Sodros“ duomenimis, vasarį įmonėje „Selersa“ buvo 22 darbuotojai. Balandžio 15 dieną jų buvo likę 7, įmonė taip pat turėjo 6797,78 euro skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui.

Šventaragio sodas

Nurodė sumokėti

„Selersos“ darbuotojas toliau pasakojo, kad neatgaunant atlyginimų už sausį ir vasarį, kreipėsi į darbo ginčų komisiją, kuri balandžio 8 dieną priėmė palankų sprendimą.

Nuspręsta „Delfi“ parašiusio darbuotojo naudai iš „Selersos“ išieškoti 1514,15 euro už sausį, 1303,66 euro už vasarį ir 174,29 euro ligos išmoką – iš viso 2992,10 euro „popieriuje“ (maždaug 1,8 tūkst. eurų „į rankas“).

Vyras teigė, kad įmonė su juo neatsiskaito ir neatleidžia iš darbo, todėl jis negali kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl nedarbo išmokų.

Patarė išeiti pačiam

Situaciją išklausęs advokatų profesinės bendrijos „Triniti LT“ advokatas dr. Nerijus Kasiliauskas „Delfi“ parašiusiam vyrui patarė darbo ginčų komisijos sprendimą perduoti antstoliams, o pačiam pasinaudoti Darbo kodekso galimybe nutraukti darbo sutartį savo iniciatyva dėl svarbių priežasčių.

Kaip nurodoma kodekse, apie tai darbdavį reikia raštu įspėti prieš 5 dienas, o svarbia priežastimi laikoma, kai darbuotojui 2 mėnesius iš eilės ir daugiau nemokamas visas jam priklausantis darbo užmokestis.

Darbuotojui darbovietę paliekant tokiu pagrindu, jam priklauso ir 2 vidutinio darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka, jei darbo santykiai trunka ilgiau nei 1 metus. Jei trumpiau – priklauso 1 mėnesio išeitinė išmoka.

Nerijus Kasiliauskas

„Tikėtina, įmonė eina bankroto link. Jei nueis, gal ne visą atgaus, bet kažkiek gaus“, – sakė N. Kasiliauskas.

„Kito kelio nėra“, – dar pridūrė jis.

Bendrauja kolegiškai

Juridinių asmenų registro duomenimis, vienintelė „Selersos“ akcininkė yra Živilė Norkevičiūtė.

Įmonė įsteigta 2018 metų vasarį ir registruota bute Architektų g. 56-101, kartu su šimtais kitų įmonių.

„Sodros“ duomenimis, vasarį įmonėje mokėtų atlyginimų vidurkis „popieriuje“ buvo 1314,22 euro (apie 841 euras „į rankas“).

2018 metais įmonė iš viso turėjo 143 814 eurų turto. Gavo 683 183 eurus pardavimo pajamų, uždirbo 37 296 eurus grynojo pelno.

Vilnius

Ž. Norkevičiūtė „Delfi“ sakė, kad redakcijai parašęs darbuotojas neatskleidžia savo tapatybės, todėl ji negali komentuoti dėl darbo užmokesčio išmokėjimo.

„Tačiau noriu patikinti, kad tiek anksčiau, tiek šiuo metu, gyvenant ypatingai sudėtingomis ekonominės krizės sąlygomis, su kiekvienu įmonės „Selersa“ darbuotoju bendraujama kolegiškai ir laikantis įstatymų“, – sakė ji.

Kalbėdama apie darbuotojo papasakotą epizodą, kai esą buvo aprėkta besilaukianti darbuotoja, Ž. Norkevičiūtė teigė, kad tokių duomenų neturi.

„Įmonė neturi duomenų, kad koks nors asmuo būtų vertęs nors vieną „Selersa“ darbuotoją savo noru išeiti iš darbo, būtų nepagarbiai bendravęs, tad neturint tokių duomenų negalima jų ir vertinti“, – sakė ji.

Ji taip pat nurodė, kad šiuo metu „Selersa“ jau nebevaldo restorano „Šventaragio sodas“.

„Todėl negaliu pasakyti dėl jo ateities. Juolab, kad šiuo metu visa restoranų veikla yra sustabdyta dėl paskelbto karantino, tad kaip ir daugelio kitų įmonių ateitis, kaip bebūtų gaila, nėra žinoma“, – sakė Ž. Norkevičiūtė.

„Amberton Cathedral Square Hotel Vilnius“ į „Delfi“ pasiteiravimą dėl restorano neatsakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)