Kinijos vyriausybė yra kalta dėl pavojingo elgesio ir pareigos nepaisymo, kalbėjo E. Schmittas. Ji „dėl savo veiksmų turi būti patraukta atsakomybėn“. Procesas gali baigtis reikalavimu Kinijai atlyginti nuostolius. Covid-19 visame pasaulyje padarė „nepataisomos žalos“, pabrėžė generalinis prokuroras.

Ieškinys, be kita ko, nukreiptas prieš Kinijos vyriausybę, Komunistų partiją, virtinę ministerijų bei Hubėjaus provincijos vyriausybę ir Uhano miesto, kuriame kilo virusas, valdžią. Ieškinys pateiktas JAV federaliniam teismui Misūryje.

„Lemtingomis pradžios proveržio savaitėmis Kinijos žinybos klaidino visuomenę, slėpė svarbią informaciją, suiminėjo pranešėjus, nepaisant didėjančių įrodymų, neigė (viruso) perdavimą iš žmogaus žmogui...“, - sakoma ieškinyje.

Misūryje koronavirusas patvirtintas daugiau kaip 6 000 žmonių, daugiau kaip 220 mirė. Visose JAV fiksuota per 810 000 užsikrėtimų ir per 43 000 mirties atvejų – daugiu nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo vyriausybė pandemijos akivaizdoje ne kartą metė sunkius kaltinimus Kinijai. Ir kitos šalys kritikuoja Pekiną dėl nepakankamo skaidrumo krizės pradžioje. Kinija atmeta Vakarų kritiką dėl krizės valdymo ir neigia nuslėpusi epidemijos mastą savo šalyje.