Sekmadienį mažeikietis virš 17 tūkstančių narių turinčioje grupėje „Unfollow 15min.lt“ pasidalino nuotraukomis, kuriose neva matomos 5G antenos. Ši sąlyginai nauja feisbuko grupė jau spėjo pagarsėti, kaip sąmokslo teorijų židinys.

Nu ka chebra, Mazeikiai apginkluoti.
Labai protingai, nepastebimai, pyst ir per saivate isdygo visur, niekas nei cypt, nei jokios info, ir visi nukreipti i daugiausiai zmoniu turincias vietas, parduotuves, turgus, ligonines, psichuske.
Jau neminesiu, kad galva skauda savaite laiko ir ne man vienam, bereikia sulaukt spaudos - Mazeikiuose Karuneles protrukis
„Facebook“ grupė „Unfollow 15min.lt”

Vyras rašo taip (kalba neredaguota): „Nu ka chebra, Mazeikiai apginkluoti.

Labai protingai, nepastebimai, pyst ir per saivate isdygo visur, niekas nei cypt, nei jokios info, ir visi nukreipti i daugiausiai zmoniu turincias vietas, parduotuves, turgus, ligonines, psichuske.
Jau neminesiu, kad galva skauda savaite laiko ir ne man vienam, bereikia sulaukt spaudos - Mazeikiuose Karuneles protrukis“.

Melaginga informacija

Šis įrašas sulaukė daugybės reakcijų. O „naujosioms“ antenoms socialinių tinklų vartotojai buvo negailestingi – vienas po kito ragino, kad reikia jas deginti.

„A neturit kirviu? Nukapot laidus ir wiskas“, –rašo vienas internautas, kalba neredaguota.

Kitas vyras teigia taip: „Pagaliau išlindo ausys .Štai kam reikalingas "karūnos" virusas ir karantinas. Ir ko gero ,dar dėl kai ko kito “.

„Nu tai nieko ce baisaus islysim lauk. nudauzys juk zmones tas antenas.bus pramogu.nuspirk 5G“, – rašo internautė Daiva.

Panašu, kad šie lietuviai seka britų pavyzdžiu. Per pastarąsias dienas Jungtinėje Karalystėje buvo užpulta mažiausiai 20 mobiliojo ryšio antenų, kai kurios padegtos, o britų telekomunikacijų bendrovės paskelbė pranešimų, kuriuose teigiama, kad 5G sąmokslo teorija pakurstė užgaulioti jų darbuotojus, rašo „Bloomberg“.

Taip pat nemažai sąmokslo teorijomis įtikėjusių asmenų mano, kad karantinas yra tik tam, kad būtų slapta pakeltos 5G antenos.

Melas


Tačiau į mažeikiškio šauksmą kai kas atsiliepė skeptiškai ir ėmė dalintis nuotraukomis, kad vyro užfiksuotos „naujos 5G antenos“ iš tiesų ten yra jau metų metus. Atsidarius “Google maps” gan4tinai nesunku ir patiems rasti „naująsias antenas“. „Google street view“ automobiliai paskutinį kartą Lietuvoje buvo 2018 metais, tad tai anksčiausias laikotarpis, kuomet antenos galėjo būti iškeltos.

Melaginga informacija

Balandžio 20 dieną apie šią melagingą informaciją pasisakė ir Mažeikių rajono savivaldybė.

„Viešojoje erdvėje pasklidus informacijai apie neva Mažeikiuose statomas 5G antenas, į Savivaldybę kreipėsi nemažai sunerimusių gyventojų. Skubame nuraminti – informacija netiksli – 5G ryšys Lietuvoje neįdiegtas.

Žinutėse pateiktose nuotraukose užfiksuotos daugelį metų Mažeikių rajono gyventojų naudojamos 3G/4G ar bevielio mobiliojo ryšio ir interneto antenos, niekuo nesusijusios su 5G ryšiu.

Mobiliojo ryšio operatoriai nuomojasi vietas antenoms ant aukščiausių miestų ir kaimų pastatų – jos įrengtos kone ant kiekvieno vandens, bažnyčių bokšto, kaminų, elektros stulpų. Daugiausia antenų – miestuose.

Interneto ryšio aprėptis ir sparta būtina dėl išaugusio vartotojų duomenų sunaudojimo, nes vis daugiau įvairių kasdienių veiksmų atliekama internetu, ypač šiuo metu, kai daugelis dirba, vaikai mokosi nuotoliniu būdu.

LR ryšių reguliavimo tarnybos specialistai informavo, jog 5G ryšio technologijos diegimo Lietuvoje procesas dar tik vyksta, su jo plėtros gairėmis galite susipažinti: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAP/cefc6c005d1f11eaac56f6e40072e018?jfwid=gtea4gf03“, – rašoma Mažeikių rajono savivaldybės internetiniame puslapyje.

Tačiau mažeikiškio įraše esą teigiama ir tai, kad neva 5G ryšys sukelia naująjį koronavirusą. Šią melagingą teoriją jau kartą Delfi paneigė straipsnyje „Neįrodoma, bet dalijasi tūkstančiai: kodėl skiepų priešininkai koronavirusą sieja su 5G ryšiu“. Jį galite perskaityti ČIA.

Antenos kabo jau ne vienerius metus

Tokią sąsają paneigė ir Europos komisija (EK). Ši žinutė lietuvių kalba buvo išplatinta EK atstovybės Lietuvoje feisbuko puslapyje.

„Galime užtikrinti, kad nėra ryšio tarp 5G technologijos ir COVID-19. Koronavirusas – tai virusas, kuris plinta tarp žmonių per lašelius, kuriuos žmonės iščiaudi, iškosti ar iškvepia. 5G yra naujos kartos judriojo ryšio tinklo technologija, perduodama nejonizuojančiomis radijo bangomis Nėra jokių įrodymų, kad 5G technologija kenktų žmonių sveikatai.

ES turi aukščiausius vartotojų apsaugos standartus pasaulyje. Būtent todėl galime eiti į parduotuvę ir pasitikėti perkamais produktais. 5G technologija turi atitikti šiuos neįtikėtinai aukštus standartus. Mūsų standartai gerokai viršija standartus, grindžiamus tarptautiniais moksliniais įrodymais“, – rašoma EK atstovybės Lietuvoje feisbuko įraše.

Kataro Hamad bin Khalifa universiteto tyrėjas Marcas Owenas Jonesas, kurio veiklos sritis yra internetiniai dezinformacijos tinklai, išanalizavo 22 000 pastarųjų dienų „Twitter“ interakcijų, kuriose paminėta „5G“ ir „korona“, ir pranešė, kad rado daugybę paskyrų, užsiimančių, kaip jis sako, „neautentiška veikla“. Jis teigia, kad šie veiksmai turi tam tikrų valstybės remiamos kampanijos bruožų.

Melaginga informacija

„Yra labai aiškių požymių, kad kai kurios iš šių paskyrų priklauso dezinformacijos operacijai“, – teigia M. Jonesas. M. Jonesas sako, kad kampanija naudoja strategiją, panašią į Rusijos interneto tyrimų agentūros, kuri organizavo dezinformacijos kampaniją 2016 m. JAV prezidento kampanijos metu. Tačiau jis teigia dar nedarantis išvadų, jog už šių veiksmų stovi Rusija ar kuri nors kita vyriausybė arba organizacija. Šią informaciją sklebia „Bloomberg“.

Sąmokslo teorijos apie sveikatos rizikas, susijusias su 5G, skleidžiamos mažiausiai nuo 2016 m. Iš pradžių jos buvo platinamos internetiniuose forumuose ir „YouTube“, o vėliau jas pasigavo svetainė „InfoWars“ ir Rusijos valstybinis transliuotojas RT, kuris sukūrė kelias laidas, įspėjančias, jog 5G gali tapti „pasauline katastrofa“, sukeliančia vėžį žmonėms ir laukiniams gyvūnams.

Šaltiniai:

  • „Bloomberg“ „5G Virus Conspiracy Theory Fueled by Coordinated Effort“ 2020 04 09
  • (ČIA)
  • „Delfi“ „Neįrodoma, bet dalijasi tūkstančiai: kodėl skiepų priešininkai koronavirusą sieja su 5G ryšiu“ 2020 03 26 (ČIA)
  • Europos komisija
  • Google street view
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (717)