Pekinas patiria vis didesnį spaudimą dėl pandemijos valdymo skaidrumo, Jungtinėms Valstijoms siekiant išsiaiškinti, ar viruso kilmė nėra sietina su virusologijos institutu, kuriame veikia aukšto lygio biosaugos laboratorija.

Kinijos mokslininkai teigė, kad žmonės virusu greičiausiai užsikrėtė nuo gyvūnų, o viruso šaltiniu tapo turgus Uhane, kuriame prekiaujama laukiniais gyvūnais.

Visgi minėtos laboratorijos egzistavimo faktas pakurstė sąmokslo teorijas, kad virusas pasklido iš Uhano virusologijos instituto, ir konkrečiai – iš P4 laboratorijos, kurioje tiriami pavojingi virusai.

Šeštadienį paskelbtame interviu, duotame valstybinei žiniasklaidai, laboratorijos direktorius Yuanas Zhimingas (Juanas Džimingas) teigė, kad „nėra jokių galimybių, kad šis virusas pasklido iš mūsų [laboratorijos]“.

Nė vienas iš laboratorijos darbuotojų neužsikrėtė koronavirusu, anglų kalba transliuojančiam valstybiniam transliuotojui CGTN pareiškė Yuanas Zhimingas, pridurdamas, kad „institutas vykdo tyrimus įvairiose srityse, susijusiose su koronavirusu“.

Institutas jau vasario mėnesį atmetė šią teoriją, sakydamas, kad sausio pradžioje pasidalino informacija apie ligos sukėlėją su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Visgi šią savaitę JAV sukėlė gandų bangą, kai valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, kad JAV pareigūnai atlieka „išsamų tyrimą“ dėl to, kaip virusas „pateko į pasaulį“.

Paklaustas, ar tyrimas rodo, kad virusas galėjo paplisti iš instituto, Yuanas Zhimingas atsakė: „Žinau, kad tai neįmanoma.“

„Patys atlikdami virusų tyrimus, puikiai žinome, kokie tyrimai yra vykdomi institute ir kaip institutas tvarko virusus ir mėginius“, – pareiškė jis.

Taip pat jis pridūrė, kad dėl to, jog P4 laboratorija yra Uhane, „žmonės ieško sąsajų“, tačiau kai kurie žiniasklaidos atstovai „sąmoningai bando suklaidinti žmones“.

„The Washington Post“ ir „Fox News“ pasirodžiusiuose pranešimuose buvo cituojami anoniminiai šaltiniai, kurie išreiškė susirūpinimą, kad virusas galėjo atsitiktinai pasklisti iš laboratorijos.

Yuanas Zhimingas teigė, kad tokie pranešimai yra „visiškai pagrįsti spėlionėmis“, o ne „įrodymais ar žiniomis“.

Iš pradžių Uhano institucijos bandė nuslėpti ligos protrūkį, todėl iškilo klausimų dėl tikrojo užsikrėtusiųjų skaičiaus, nes vyriausybė ne kartą keitė savo skaičiavimo kriterijus protrūkio metu.

Šią savaitę miesto valdžia pripažino klaidas skaičiuojant aukų skaičių ir netikėtai padidino šį skaičių 50 procentų.