Tarp areštuotųjų yra Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai – garsus Pekino kritikas, kuris įkūrė laikraštį „Apple Daily“, buvę parlamentarai Martinas Lee, Margaret Ng, Albertas Ho, Leung Kwok-hungas ir Au Nok-hinas. Jie kaltinami neteisėtų susibūrimų rugpjūčio ir spalio mėnesiais organizavimu ir dalyvavimu juose, nurodo policija.

Penki asmenys areštuoti dėl įtarimų, kad rugsėjį ir spalį propagavo nesankcionuotus viešus susibūrimus.

Visi 14 areštuotųjų gegužės viduryje turi stoti prieš teisėją.

J. Lai anksčiau buvo areštuotas vasario mėnesį, už dalyvavimą kitame rugpjūčio mitinge, kurį policija saugumo sumetimais buvo uždraudusi.

Honkongą pernai krėtė didžiuliai ir kartais smurtiniai gatvių protestai, kuriuos išprovokavo dabar jau atšauktas pasiūlymas leisti išduoti įtariamuosius į autoritarišką pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Pradiniai protestai greitai virto platesniu judėjimu už didesnes laisves, kuris buvo labiausiai koordinuotas iššūkis Pekino valdymui nuo šios buvusios britų kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metais.

Mitingai ir susirėmimai jau nuslopo, iš dalies dėl nuovargio ir areštų, bet taip pat ir dėl naujo, mirtinai pavojingo koronaviruso pasirodymo.

Kinijos ir Honkongo lyderiai atsisakė patenkinti protestuotojų reikalavimus surengti mieste visiškai laisvus rinkimus, ištirti įtariamą nederamą policijos elgesį ir paskelbti amnestiją beveik 7 tūkst. per protestus areštuotų žmonių, kurių kone trečdalis yra jaunesni nei 20 metų.

Demokratiją remianti Honkongo parlamentarė Claudia Mo šeštadienį sakė, kad miesto vyriausybė „labai stengiasi įvesti teroro valdymą“.