„Reikia gerai rūpintis žmonėmis, o kalbant apie švietimą, mokyklas ir panašius dalykus – reikia pradėti mokytis. Tačiau lėtai, ramiai“, – sakė A. Lukašenka per darbo išvyką į Gardino sritį. Prezidentą citavo naujienų agentūra „BelTA“.

„Kaime nėra problemų... Na, ir reikia juk suprasti, kad mes vaikus maitiname, ir visi dalyvauja sėjoje – [tai] kur vaikus padėsi. Ir problemų ten [kaimiškose vietovėse] nėra. Ūmios kvėpavimo takų virusinės infekcijos jau baigėsi“, – kalbėjo prezidentas.

„Todėl [jei moksleiviai] gali kur nors mokytis, tegu mokosi. Jei kur nors mieste – tai savaitė turi būti skirta lėtam vaikų įtraukimui į švietimo procesą iki savaitės po Velykų pabaigos. Reikia palaipsniui pradėti mokytis. Reikia atpalaiduoti šį procesą", – pridūrė A. Lukašenka.


Anot Baltarusijos lyderio, šalis tvarkosi su situacija, susidariusia dėl koronaviruso plitimo. „Svarbiausia – mes kol kas tvarkomės. Šiandien suspindo mažytis vilties spindulėlis. Ypač Minske. Jau atsilaisvino daugiau lovų negu mes hospitalizavome žmonių. Svarbiausia – buvo užkirstas kelias protrūkiui“, - teigė A. Lukašenka.

Kreipdamasis į Gardino srities gubernatorių, Baltarusijos prezidentas pažymėjo, jog padėtis šiame regione geresnė negu apskritai šalyje. „Bet atsipalaiduoti jokiu būdu negalima. Nes jūs matote, kad šis Covid-19 virto politika. Aš šito ir tikėjausi“, - pareiškė A. Lukašenka.

Balandžio 16 d. duomenimis, Baltarusijoje užfiksuoti 4 204 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 40 infekuotųjų mirė. Šalyje karantinas nepaskelbtas, ruošiamasi paradui Pergalės dienos proga. Anksčiau moksleivių atostogos buvo pratęstos iki balandžio 18 d.

Baltarusijoje prasidėjo koronaviruso plitimo visuomenės lygiu fazė, metas ruoštis prasčiausiems scenarijams, o tam reikia visiškos šalies valdžios ir visuomenė konsolidacijos. Balandžio 11 d. Minske vykusioje spaudos konferencijoje tokia frazė nuskambėjo iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) misijos vadovo lūpų.

Jis rekomendavo visiškai uždrausti visuomeninius renginius ir priimti fizinės distancijos priemones.

„Matome Baltarusijos epidemijos plitimo sustabdymo politikos, išsaugant sveikatos apsaugos sistemos funkcionavimą, rezultatus. Tačiau sistemos išteklius pandemija gali išeikvoti, ką matėme įvykstant daugelyje valstybių. Baltarusija – ne išimtis. Daugelis šalių buvo pasiruošusios, turėjo atsargų, tačiau jų nepakako, staigiai daugėjant sunkių atvejų“, – spaudos konferencijoje Minske sakė PSO misijos vadovas Patrickas O‘Connoras.

Jis pabrėžė, kad pastarosiomis dienomis susirgusiųjų dvigubai padaugėja kas dvi–tris dienas. PSO atstovas neatsakė į žurnalistų klausimą, kada galima tikėtis pandemijos piko Baltarusijoje ir koks skaičius infekuotųjų galimas piko metu.

Jo teigimu, tenka pažvelgti į staigią susirgusiųjų skaičiaus didėjimo kreivę ir pripažinti, kad Baltarusija žengia į naują – ketvirtą kovos su infekcija fazę. Atitinkamai reikalingos ir naujos priemonės, kad būtų galima pakeisti situaciją. PSO misijos vadovo vertinimu, metas aktyviau veikti, kad nebūtų perkrauta sveikatos apsaugos sistema.