Ši žinia buvo paskelbta po J. Mikrino dalyvavimo praeitą savaitę įvykusioje astronautų išlydėjimo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ceremonijoje.

„Raketų ir kosmoso korporacijos „Energija“ generalinis konstruktorius Jevgenijus Mikrinas dabar izoliuojasi namuose dėl užsikrėtimo koronavirusu“, – nurodė laikraštis, cituodamas savo šaltinį.

Laikraštis pažymi, kad praėjusią savaitę J. Mikrinas buvo nuvykęs į Baikonuro kosmodromą, iš kur į TKS tuomet išskrido nauja astronautų ir kosmonautų įgula.

„Jis skrido tuo pačiu lėktuvu su valstybinės korporacijos [„Roskosmos“] vadovu Dmitrijumi Rogozinu, kuris vėliau tiesiogiai bendravo su kosmonautais ir net davė jiems tradicinį „sėkmės“ spyrį prieš pat įlipimą į laivą“, – rašo „Moskovskij komsomolec“.

Straipsnyje pažymima, kad paprastai TKS įgulą išlydi „Energija“ vadovas Nikolajus Sevastjanovas, tačiau šįkart „Dmitrijus Rogozinas dėl jam vienam žinomos priežasties panorėjo pasiimti su savimi Mikriną, o ne Sevastjanovą“.

Po paleidimo D. Rogozinas ir J. Mikrinas sugrįžo į Maskvą, o po savaitės, atlikus du tyrimus, konstruktoriui buvo diagnozuota COVID-19 infekcija.

„Laimei, pats Jevgenijus Anatoljevičius jaučiasi gerai, gydosi namuose“, – rašo laikraštis.

Vienas dienraščio kalbintas infektologas mano, kad įgulai veikiausiai pavyko išvengti užkrato, nes nuo jų skrydžio dienos praėjo maždaug savaitė, o TKS astronautams ir kosmonautams iki šiol nepasireiškė jokių simptomų. Tačiau daugelis kitų specialistų pažymi, kad susirgimo inkubacinis periodas gali būti nuo dviejų iki 14 dienų.

„Energija“ atstovai atsisakė teikti „Interfax“ informaciją apie J. Mikrino sveikatos būklę.

„Nekomentuojame klausimų, susijusių su darbuotojų asmeniniais duomenimis ir medicininiu konfidencialumu. „Energija“ imasi visų būtinų priemonių, kad užkirstų kelią viruso plitimui“, – pareiškė jie.

Korporacija „Energija“ stato raketas ir kitus kosminius aparatus, įskaitant pilotuojamus erdvėlaivius „Sojuz“ ir krovininius erdvėlaivius „Progress“.