Tyrime dalyvavo 90 susituokusių porų. Paaiškėjo, kad tiek vyrams, tiek moterims tarpusavio santykių kokybė susijusi su streso hormonų kiekiu kraujyje bei imuninės sistemos reakcija. Pavyzdžiui, stiprus konfliktas gerokai susilpnina imuninę sistemą, dėl to gali sumažėti skiepų poveikis bei pablogėti žaizdų gijimas.

Išsiskyrusių porų partnerių kraujyje pastebėtas pakankamai aukštas streso hormonų – tokių, kaip adrenalinas, kortikotropinas ar kortizolis – lygis, visai kitaip nei porose, kurios išsaugo harmoningus santykius arba bent jau jų siekia.

„Vien jau tas faktas, kad sutuoktiniai kalbasi apie ketinimus kažką keisti – ar tai būtų noras geriau organizuotu bendrą gyvenimą, ar kartu pradėti mesti svorį – tai teigiamai veikia sveikatą“, - įsitikinusi J.Kiecolt Glaser.

Dar daugiau, psichologai Carlas Charnetskas ir Francis Brennau iš Pensilvanijos nustatė, kad aktyvus seksualinis gyvenimas pakelia imunoglobulino kiekį kraujyje, užkerta kelią persišaldymo ligoms ir netgi yra puiki profilaktika prieš infarktą. Vyrams tai dar gi stimuliuoja atmintį ir mažina insulto riziką.

Fizine prasme seksą galima būtų laikyti viena sporto rūšių, nes per pusvalandį trunkančius meilės žaidimus žmogus netenka apie 350 kalorijų, kas prilygsta maždaug 40 minučių bėgimo. Kadangi mylintis dirba pilvo raumenys, lytinis aktas prilygsta 15 minučių aerobikos. „Seksas – pats maloniausias būdas kalorijoms deginti“, - kažkada yra pasakęs aktorius Jackas Nicholsonas.

Mylintis be visų tų hormonų, kurie išsiskiria ir sportuojant, dar papildomai gaminasi oksitocinas, dopaminas, antistresinis hormonas prolaktinas bei laimės hormonas serotoninas. Ši ypatinga kombinacija be kita ko dar malšina skausmą, ypatingai galvos bei sąnarių. Be to, dopaminas maždaug dviem valandoms numalšina bet kokį stresą.

Meilė taip pat suteikia grožio. Kadangi mylintis išsiskiria daugiau estrogeno, gerinančio ląstelių regeneraciją, oda ilgiau išlieka lygi ir elastinga. Amerikos sveikatos instituto atlikto tyrimo duomenimis moterų, kurios bent kartą per savaitę mylisi, kraujyje estrogeno lygis gerokai aukštesnis nei tų, kurios praktikuoja susilaikymą.

Bučiuotis taip pat sveika. Bučiuojantis vienas partneris kitam perduoda apie 40 tūkst. bakterijų, o tai teigiamai įtakoja imuninę sistemą. Be to, intensyviai bučiuojantis dalyvauja ne tik liežuvis ir lūpos, bet ir dar apie 34 įvairūs veido raumenys. Tai lygina odą bei užkerta kelią mimikos raukšlių formavimuisi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją