„Teritorija, kur turėtų būti paskelbta nepaprastoji padėtis bus išplėsta nuo septynių prefektūrų iki visų prefektūrų“, – kalbėjo premjeras per medicinos ekspertų, pakviestų aptarti atsaką į COVID-19, susitikimą.

Sh. Abe jau buvo paskelbęs mėnesio trukmės nepaprastąją padėtį septyniose prefektūrose, įskaitant Tokijo regioną, kur neseniai šoktelėjus užsikrėtimo atvejų skaičiui nuskambėjo įspėjimų, kad vietos gydymo įstaigos gali nebesusidoroti su pacientų antplūdžiu.

Šiose vietovėse gyvenantys žmonės raginami likti namuose, nors galiojančios taisyklės nė iš tolo neprilygsta griežtoms karantinavimo priemonėms, kurių ėmėsi daugelis kitų valstybių.

Daugelis kitų Japonijos rajonų jau buvo paskelbę atskirus nepaprastosios padėties režimus, nors jie neturi jokios teisinės galios.

Japonijoje lig šiol užfiksuota palyginti nedaug užsikrėtimo atvejų, nors protrūkis prasidėjo šalyje dar sausio viduryje. Iki ketvirtadienio pasaulio trečioje pagal dydį ekonomikoje iš viso buvo užregistruoti apie 8 500 užsikrėtimo ir 136 mirties atvejai.

Tačiau vietos medikų asociacijos ir ekspertai skambina pavojaus varpais, o Sh. Abe paprašė žmonių, gyvenančių teritorijose, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, kontaktuoti su aplinkiniais 70–80 proc. rečiau, siekiant išvengti eksponentinio užkrato plitimo.

Nepaprastoji padėtis leidžia gubernatoriams prašyti žmonių neišeiti į lauką ir reikalauti, kad užsidarytų įmonės, bet šalyje nėra jokių mechanizmų užtikrinti, kad reikalavimų būtų laikomasi, o pažeidėjams neskiriamos baudos.

Tokijo gubernatorė neseniai paragino žmones dirbti iš namų, o savo apkrauta transporto sistema pagarsėjusiame mieste pastarosiomis dienomis smarkiai sumažėjo į darbą keliaujančių žmonių.

Nors kai kurie centriniai rajonai šiuo metu yra neįprastai apleisti, kitos miesto dalys lieka gana judrios, todėl daugelis abejoja, ar dabartinių priemonių pakaks.

Dvi Japonijos medikų asociacijos šią savaitę paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo įspėjo „jau juntančios, kad greitosios medicinos pagalbos sistema žlunga“ ir kad ligoninės nebegali padėti pacientams, kurių sveikata sutriko ne dėl COVID-19.

Tuo metu trečiojo pagal dydį Japonijos miesto Osakos meras paragino gyventojus aukoti plastikinių lietpalčių medicinos darbuotojams, nes jie priversti vietoje apsauginių drabužių naudoti šiukšlių maišus.