Penkis milijonus gyventojų turinti Naujoji Zelandija laikoma viena iš sėkmingiausiai koronaviruso plitimą suvaldžiusių šalių, joje užregistruota šiek tiek daugiau nei tūkstantis užsikrėtimo atvejų ir devynios mirtys.

Ketvirtadienį Naujojoje Zelandijoje COVID-19 liga patvirtinta tik šešiems žmonėms.

„Matome viltį nešančių ženklų, rodančių, kad griežta ir anksti priimta viruso eliminavimo strategija veikia, o karantinas suardo viruso perdavimo bendruomenėje grandines“, – sakė J. Ardern.

Prieš tris savaites Naujosios Zelandijos vyriausybė paskelbė griežčiausią ketvirtojo lygio karantiną: buvo uždarytos šalies sienos, gyventojams nurodyta pasilikti namuose, sustabdyta visų verslų veikla, neuždarytos tik būtiniausių prekių parduotuvės.

Šios priemonės paralyžiavo ekonomiką, kai kurios įmonės bankrutavo, tūkstančiai žmonių prarado darbą, prognozuojama, kad nedarbo lygis, kuris šiuo metu siekia 5 proc., gali pakilti iki 26 proc.

Viso pasaulio lyderiai šiomis dienomis sprendžia klausimą, kaip saugiai sugrįžti į normalų gyvenimą ir gelbėti ekonomikas. Atšaukus karantiną iškyla antrosios COVID-19 bangos rizika.

Kitos savaitės pradžioje J. Arden turėtų paskelbti, kokios priemonės bus sušvelnintos. Tačiau ji pabrėžė, kad, „skelbiant švelnesnį trečio lygio karantiną, privalu atsižvelgti į visas grėsmes“. „Trečiąjį karantino lygį priimsime ir kai kurioms parduotuvėms leisime atsidaryti tik tuo atveju, jei tai bus saugu, tai nėra kažkokia būtinybė – už saugumą svarbesnis tikslas“, – teigė premjerė.

Vyriausybė informavo, kad, net ir sušvelninus karantiną, išliks kelionių apribojimai, ir toliau bus uždaryti barai, restoranai, prekybos centrai ir visi kiti su artimu žmonių kontaktu susiję verslai. Gali būti atnaujintas 1-10 klasių mokinių mokymosi procesas, tačiau pamokose dalyvauti nebus privaloma. Vestuvėse ir laidotuvėse ir toliau galės dalyvauti ne daugiau nei 10 žmonių.