Joje numatyta, kad kova su koronavirusu grindžiama tinkamos darbuotojų saugos sistemos užtikrinimu ir efektyviu sveikatos priežiūros sistemos darbo perorganizavimu, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime.

Deklaraciją pasirašė Lietuvos gydytojų sąjunga, Lietuvos sveikatos apaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos slaugos specialistų organizacija.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ši situacija reikalauja vienybės, susitelkimo ir ryžto. Ryžto ne kalbose, bet realiuose darbuose. Kito kelio į sėkmę tiesiog nėra.

„Naujasis koronavirusas yra iššūkis visiems. Tad ir įveikti jį turime drauge. Būtent tai atspinti ši deklaracija, kuri yra bendras visų pusių įsipareigojimas daryti viską, kad šią kovą laimėtume. Visų pirma – tai deklaracija dėl darbuotojų saugos užtikrinimo. Tad dėkoju organizacijoms, vis dėlto įvertinusioms šios deklaracijos svarbą ir palaikančioms idėjas, kurios yra itin svarbios šiandieniniame kontekste. Viliuosi, kad ir kitos organizacijos neliks nuošalyje ir bendri sutarimai bus rasti. Susitelkimo ir solidarumo šiandien reikia kaip niekad“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, jis priduria, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, jog ši darbuotojų saugos deklaracija kelia grėsmes medikų atlyginimams, yra visiškai nepagrįsta. Priešingai – šia deklaracija yra siekiama užtikrinti darbuotojų ekonominių garantijų įgyvendinimą. Jei medikai laikinai (karantino laikotarpiu) pagrindiniu krūviu dirbtų vienoje iš pasirinktų įstaigų, jų atlyginimas niekaip neturėtų nukentėti, nes gydymo įstaigoms mokama viena dvyliktoji sutartinės su teritorinėmis ligonių kasomis sumos. Paprastai tariant, tai reiškia, kad nė viena įstaiga darbo užmokesčio fondo nepraranda, nepaisant suteiktų paslaugų masto.

Atsižvelgus į rizikas, kurias esant parodė infekcijos plitimo atvejai gydymo įstaigose, nuspręsta, kad visi medikai nuo šiol turės pateikti duomenis apie visas savo darbovietes – tiek privačias, tiek valstybines. Tokia naujovė niekaip neribos medikų darbo, tačiau įstaigų vadovams leis efektyviau įsivertinti rizikas ir grėsmes, užsikrėtimo atvejus, jų atsekamumą ir užkirs kelią kryžminiam užsikrėtimo plitimui.