„Padėtis ten gana grėsminga ir pavojinga. Turime imtis neatidėliotinų veiksmų, tą ir darome. Šiandienos COVID-19 komiteto posėdyje nusprendėme teikti Vyriausybės nutarimą dėl apribojimų įvedimo šiame miestelyje.

Bus leidžiama atvykti tik čia gyvenantiems bei dirbantiems, kitais atvejais – tik turint specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą. Išvykti bus galima tik kitur dirbantiems ir tiems, kurie turi tai padaryti dėl sveikatos būklės“, – rašė S. Skvernelis.

Premjeras paaiškino, kad prekių ir krovinių judėjimas nebus ribojamas.

„Esu patikintas ir dėl to, kad Nemenčinėje gyvenantiems žmonėms produktų tikrai nepritrūks, parduotuvių yra pakankamai, jų veikla nenutrūks. Policija taikys griežtą karantino režimo priemonių kontrolę, jos nesilaikantys bus baudžiami. Bus atidžiai stebimi ir kontroliuojami asmenys, kurie privalo laikytis saviizoliacijos režimo“, – teigė S. Skvernelis.

Dėl pačios įmonės – pasak premjero, būtina ištirti visus jos darbuotojus.

„Situaciją kiek sunkina tai, kad bendrovė sustabdė veiklą (laiku priimtas labai teisingas sprendimas), tačiau tai bus padaryta. Įmonės vadovams primenu, kad šioje situacijoje jiems rekomenduojama skelbti prastovą ir gauti nustatyto dydžio valstybės subsidijas darbuotojams“, – rašė S. Skvernelis.

Pasak premjero, kalbant apie Nemenčinėje veikiančius slaugos ir globos namus „Senevita“, bus patikrinti visi ten dirbantieji.

„Jei bus būtina, – ir visi slaugomi žmonės. NVSC specialistai taip pat atliks vadinamąją epidemiologinę diagnostiką tiek šioje, tiek kitose vietos slaugos, globos ir panašaus profilio įstaigose. Prireikus bus pateikti privalomieji nurodymai dėl to, kaip įstaigoms elgtis toliau“, – rašė S. Skvernelis.

Ir – dėl gyventojų. Pasak Vyriausybės vadovo, Nemenčinėje turi būti įrengtas mobilusis punktas ar jo analogas. Turime pakankamai pajėgumų, visų pirma, būtina patikrinti tuos žmones, kurie kasdien važiuoja dirbti į Vilnių ir kitur, o tada – ir kitus miestelio gyventojus.

„Prašau, kad šioje sudėtingoje situacijoje glaudžiai tarpusavyje bendradarbiautų NVSC, Vilniaus rajono ir miesto savivaldybės (gali prireikti pagalbos dėl mėginių paėmimo ir kitokios), kad vyktų operatyvus pasikeitimas informacija, kad būtų dirbama sutartinai ir rezultatyviai. Nekonkuruokime, neignoruokime vieni kitų, darykime tai, kas privalu“, – rašė S. Skvernelis.

Svarsto policijos kontrolę įvesti nuo ketvirtadienio ryto

Vyriausybės posėdyje svarstyta, nuo kada galėtų sugriežtėti policijos kontrolė. A. Veryga įvardijo, kad tai būtų galima padaryti nuo rytojaus 7 val. ryto, jei vidaus reikalų ministrė patvirtins, kad pareigūnai yra pasirengę.

Siuvykloje serga devyniolika darbuotojų, tiria slaugos namų darbuotojus ir senelius

Kaip yra sakiusi Nacionalinio visuomenės centro epidemiologė Daiva Razmuvienė, yra asmenų, kurie dirbo tiek toje siuvykloje (arba turėjo artimą kontaktą su siuvykloje dirbančiais asmenimis), tiek slaugos ir globos namuose „Senevita“.

Visiems slaugos namų darbuotojams ir gyventojams nuspręsta atlikti tyrimus.

Nacionalinės visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė „Delfi“ teigė, kad, naujausiais duomenimis, koronavirusas yra diagnozuotas devyniolikai įmonės „Vilnika“ darbuotojų, taip pat vienam darbuotojui iš globos namų „Senevita“. Virusas nustatytas ir vienam Sudžionių kaimo parduotuvės darbuotojui. Specialistai neturi duomenų, kad šis atvejis būtų susijęs su atvejais, nustatytais Nemenčinėje.