Oksfordo universiteto vakcinologijos profesorė Sarah Gilbert „The Times“ pranešė, kad yra „įsitikinusi 80 proc.“, jog vakcina veiks ir bus paruošta naudojimui iki rugsėjo mėnesio.

Ekspertai visuomenę perspėjo, kad vakcinų sukūrimas paprastai užtrunka ne vienerius metus, o koronaviruso vakcinos geriausiu atveju galime tikėtis po metų ar pusantrų.

Tačiau Oksfordo komanda „nesivadovauja spėlionėmis, nes su kiekviena nauja savaite turime vis daugiau duomenų“, Londono laikraščiui sakė S. Gilbert.

S. Gilbert komanda yra viena iš kelių dešimčių, kurios šiuo metu visame pasaulyje vysto vakciną – ir pati pažangiausia Didžiojoje Britanijoje, sakė ji „Times“.

Šaliai žengiant į ketvirtąją karantino savaitę, vakcina galėtų padėti fundamentaliai sušvelninti priemones ir leisti sugrįžti į normalų gyvenimą. S. Gilbert teigia, kad bandymai su žmonėmis turėtų prasidėti per artimiausias dvi savaites.

Mirčių nuo koronaviruso skaičius visame pasaulyje jau viršijo 100 000. Penktadienį Jungtinė Karalystė pranešė apie 980 naujų mirčių, o bendras mirusiųjų skaičius siekia 8958.

Vyriausybė pakartotinai paragino visuomenę ilgąjį Velykų savaitgalį laikytis karantino taisyklių. Kol ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sveiksta po intensyvios terapijos, vyriausiasis patarėjas mokslo reikalams Patrickas Vallance'as perspėja, kad tikisi, jog mirčių skaičius „keletą savaičių“ augs ir toliau.

Milijonų vakcinos dozių pagaminimas gali užtrukti kelis mėnesius. S. Gilbert sako, kad derasi su Didžiosios Britanijos vyriausybe dėl finansavimo ir gamybą pradės dar iki galutinių rezultatų paskelbimo, kad visuomenė galėtų nedelsiant gauti vakciną, jei tik ši pasiteisins.

Mokslininkė pabrėžė, kad išvystyti vakciną iki rudens „iš esmės įmanoma, jei viskas klostytis sklandžiai“.