Premjeras Saulius Skvernelis minėjo, kad tai bus pirmasis karantino švelninimo etapas verslui.

„Siūloma leisti veiklą ne maisto prekių parduotuvėms, buitinių ir remonto paslaugų teikėjams, kuomet yra atskiras įėjimas iš lauko ir galimybė reguliuoti klientų srautus taip, kad vienu metu būtų aptarnaujamas vienas klientas. Žinoma, laikantis visų nustatytų saugumo reikalavimų“, – antradienį rašė premjeras S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje antradienį teigė, kad kalbama apie tas veiklas, kurios galėtų atitikti šiandien esančias sąlygas: ne maisto parduotuvės, kur galima kontroliuoti pirkėjų srautus, užtikrinti higienos priemonių naudojimą.

„Tam tikros paslaugos, kur kontaktas su klientu yra ne ilgas. Pagal šią logiką kirpyklos į pirmąjį etapą neturėtų patekti. (...) O dėl pačio įsigaliojimo teoriškai yra galimybė, jei Vyriausybė apsispręs, tai įsigalios karantino sąlygų pakeitimui, jei nėra nurodyta kita data, tai galėtų dar šią savaitę įsigalioti“, – komentavo A. Veryga.

Trečiadienį paskelbtame Vyriausybės dokumente praplečiamas sąrašas, kam būtų netaikomas prekybos draudimas:

  • parduotuvėms, įskaitant esančioms prekybos ir (arba) pramogų centruose, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas;
  • maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešosiose prekybos vietose;
  • augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekybai lauko sąlygomis ne turgavietėse, specialiai tokių prekių prekybai skirtose prekybos vietose;
  • internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose;
  • parduotuvėms, į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko pusės ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas: užtikrinamas ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.


Vyriausybės projekte taip pat numatyti siūlymai verslams, teikiantiems paslaugas. Veiklą atnaujinti būtų leidžiama tiems, kuriems būtinas ne ilgesnis nei 20 minučių tiesioginis kontaktas su paslaugų gavėju stacionariose paslaugų teikimo vietose. Be to, numatyti atitinkamus reikalavimus: tiesioginį įėjimą iš lauko pusės į paslaugų tiekėjo patalpas, taip pat srautų ribojimas, užtikrinant ne mažesnį nei 10 kvadratinių metrų paslaugos teikimo vietos patalpų plotą, tenkantį vienam paslaugos gavėjui, arba vienu metu aptarnaujant ne daugiau nei vieną paslaugos gavėją.

Taip pat šiose paslaugų teikimo vietose turi būti užtikrinamos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir pirkėjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninės apsaugos priemonės sąlygomis.

Be to Vyriausybės projekte koreguojamas punktas dėl vykdomų skrydžių.

„Skrydžiai daugiau nei 5 keleiviams vežti į į LR tarptautinius oro uostus vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą atskirą leidimą oro susisiekimui vykdyti pagal susisiekimo ministro pavedimą, atsižvelgiant į užsienio reikalų ministro teikimą“, – rašoma projekte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)