Klaipėdietis su „Delfi“ pasidalijo eksperimento vaizdo įrašu, kaip ant neseniai nuvalytos palangės šalia atsiradusių neaiškios kilmės šiukšlių padeda magnetą, kuris jas pritraukia. Vyras tokius vaizdus fiksuoja ne pirmą kartą ir sako, kad metalo daleles taip rinko ir žiemą, ir pavasarį.

„KLASCO dirbo per visas Velykas, čia per vieną naktį tiek metalo dulkių atsirado“, – patikslino vaizdo įrašu jau ne pirmą kartą pasidalijęs klaipėdietis.

Aplinkosaugos departamento Klaipėdos valdybos skyriaus viršininkas Alfredas Šepštas sako, kai buvo kreiptasi praėjusį savaitgalį, tarnybinis pranešimas buvo surašytas, o aplinkosaugininkai savaitę iki Velykų, sekmadienį, tikrai lankėsi.

„Buvo pranešimas apie KLASCO, kad žmonės matė taršą ant palangių. Pareigūnai nuvažiavo, pasižiūrėjo, užfiksavo, kad ten rūdą krovė, surašėme tarnybinį pranešimą“, – sakė A. Šepštas.

Anot Klaipėdos valdybos skyriaus viršininko, nei tarša ant gyventojų palangių, nei turimos KLASCO monitoringo stotelės realios situacijos nerodo.

„Dabar pasakyti, buvo, ar nebuvo, vien iš to, kas yra ant palangių, nėra tokio normatyvo. Yra normatyvai iš aplinkos oro tam tikram laiko tarpui. Monitoringo stotelė matuoja tik KLASCO darbinėj aplinkoj, ja matuojama tik dėl savikontrolės. Tai nėra nustatyta teisės aktuose, kad jie turi tą daryti. Mes jau anksčiau kreipėmės į agentūrą, po gyventojų pranešimų, kad vėl pastatytų mobilią stotelę ir matuotų, bet jų atsakymas buvo, kad šiuo laikotarpiu tokios stotelės nestatys ir siūlo tą problemą spręsti“, – paaiškino A. Šepštas.

Uosto direkcija dėl praėjusį savaitgalį kilusios taršos informavo, kad buvo sugedusi viena taršą KLASCO teritorijoje matuojanti stotelė. Įmonė tą pačią dieną atsakymų nepateikė, kas įvyko, tačiau penktadienį atmetė gyventojų kaltinimus.

„Skundžiantis ant langų nusėdusiomis dulkėmis vertėtų prisiminti, kad kovo viduryje pajūryje siautė smarki audra, o tai sukėlė didelę pakeliamąją taršą. Tuomet vyravo pietų - pietryčių vėjas, t.y. jis pūtė iš miesto pusės. Klaipėdoje oro monitoringo stotelės kovo 26, 27, 28 dienomis visos fiksavo padidėjusią taršą visame mieste. Uosto dispečerinės duomenimis, balandžio 2, 3 dienomis, ypač naktimis, pūtė smarkus vakarų krypčių vėjas (17-24 m/s). O pastarosiomis savaitėmis I. Kanto gatvėje ir kitur vyko kelio kasybos ir kiemų tvarkymo darbai. Tuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) oro monitoringo stotelės padidėjusios taršos nefiksavo“, – teigiama KLASCO pranešime.