„Situacija tikrai yra kelianti nerimą, nes panašu, kad užsikrėtę asmenys tikrai galėjo turėti daug kontaktų ir panašu, kad nemažai žmonių gali tekti izoliuotis“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė A. Veryga.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) sekmadienį vakare pranešė, kad pirminiais duomenimis, užkrečiamosios ligos protrūkis kilo siuvykloje „Vilnika“.

NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, šiuo metu įmonėje yra jau 16 užsikrėtusiųjų koronavirusu, beveik šimtas žmonių yra saviizoliacijoje. Iš viso įmonėje dirba daugiau nei 300 darbuotojų.

Koronavirusas taip pat nustatytas ir Nemenčinėje veikiančių globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojui. Pirminiais duomenimis, užsikrėsti darbuotojas galėjo nuo siuvykloje dirbančios savo giminaitės.

Įmonės „Vilnika“ vadovas R. Jackevičius anksčiau sakė, kad virusas siuvykloje išplito dėl netinkamos testavimo tvarkos, tačiau sveikatos apsaugos ministras paprieštaravo tokiai nuomonei.

„Tyrimai, jų galimybės yra neribojamos. Galima ištirti ir daugiau darbuotojų, net ir tų, kurie yra besimptomiai, jeigu matomos rizikos ir ten matoma daugiau užsikrėtusių darbuotojų“, – teigė A. Veryga.

„Įmonių vadovai tikrai gali imtis priemonių, kurie leistų rizikas valdyti ir be tyrimų. Jeigu kalbame apie darbuotojus, kurie turi bet kokių peršalimo simptomų, jie tikrai neturėtų jokiomis aplinkybėmis sugrįžti į darbą“, – pridūrė jis.

A. Veryga teigė, kad šiuo metu NVSC siuvykloje atlieka epidemiologinį vertinimą ir po jo bus pateikiamos detalesnės rekomendacijos įmonei, kaip užtikrinti, kad koronavirusas neplistų tarp darbuotojų.